x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat cu bombă la ambasada Americii din Ankara. Atentatorul-kamikaze si un agent de securitate au murit

Atentat cu bombă la ambasada Americii din Ankara. Atentatorul-kamikaze si un agent de securitate au murit

01 Feb 2013   •   15:41
Atentat cu bombă la ambasada Americii din Ankara. Atentatorul-kamikaze si un agent de securitate au murit

UPDATE 18:26 - Explozia produsa vineri in fata ambasadei Statelor Unite din Ankara este un atentat sinucigas, care a provocat moartea atacatorului si pe cea a unui agent turc de securitate, a declarat guvernatorul Ankarei, Alaaddin Yükse. Ministrul de Interne al Turciei, Muammer Güler, a afirmat ca autorul atentatului era probabil membru al unei organizatii de extrema stranga.

 
Potrivit primelor elemente ale anchetei, "kamikaze era un activist al unei organizatii clandestine de stanga", a declarat Güler.
 
"Sunt doi morti, kamikaze si un agent turc de securitate. O femeie care era acolo pentru o cerere (de viza) a fost ranita", le-a declarat Yüksel jurnalistilor, reuniti in fata ambasadei.
 
Deflagratia a avut loc la amiaza, in fata unei intrari secundare, utilizata de solicitantii de viza, a constatat un jurnalist al AFP.
 
Persoana ranita, cu varsta intre 30 si 35 de ani, este in stare critica, au precizat surse din cadrul spitalului, citate de agentia de presa Anatolia

-----------------------------------------------------------------

Un atentator sinucigaş a detonat o bombă în interiorul ambasadei SUA din capitala Turciei, Ankara, ucigând cel puţin două persoane, potrivit unui oficial din poliţia turcă, care a cerut să rămână anonim. Incidentul s-a petrecut în jurul orei 14:30. Un jurnalist Associated Press prezent la faţa locului spune că a văzut un cadavru pe strada din faţa intrării în ambasadă.

Se pare că bomba a explodat în incinta ambasadei, în momentul în care atentatorul era verificat de gardieni. Televiziunea turcă NTV spune că doi dintre gardieni au murit.

Poliţia nu a făcut nicio declaraţie oficială, respectând legile turce privind atentatele.

Ambasada SUA este situată într-o zonă bine păzită, pe o stradă unde mai funcţionează ambasadele Franţei şi Germaniei. Atentatul nu a fost revendicat, însă media locale indică spre militanţii kurzi care sunt activi în Turcia.

Rebelii kurzi, care cer autonomia regiunii din sud-estul ţării, au fost autorii mai multor atacuri teroriste în ultimul an.

În Turcia există şi o creştere a numărului de atentate săvărşite de militanţii islamişti, despre care se crede că au legături cu Al-Qaeda.

Cel mai sângeros atac de acest gen a avut loc în 2003, în Istanbul, când 58 de persoane au murit în atacuri sinucigaşe cu bombă la o bancă britanică şi în două sinagogi.

În 2008, un atac atribuit Al-Qaeda a avut loc asupra consulatului SUA din Istabul, şase persoane fiind ucise, printre care trei poliţişti. 

Atentat cu bomba la ambasada SUA din Ankara

×
Subiecte în articol: atentat bomba ambasada sua kurzi turcia