x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat sinucigaş la Istanbul

Atentat sinucigaş la Istanbul

31 Oct 2010   •   00:00
Atentat sinucigaş la Istanbul
Sursa foto: /Reuters

Atentatul sinucigaş comis duminică în centrul Istanbulului a provocat rănirea a 32 de persoane, iar primele suspiciuni se îndreaptă către rebelii kurzi, relatează AFP.

"Cincisprezece poliţişti şi 17 civili au fost răniţi într-un atentat sinucigaş", a declarat presei guvernatorul Istanbulului, Huseyin Avni Mutlu. Atacatorul sinucigaş, un bărbat, a murit din cauza dispozitivului exploziv detonat.

Alte încărcături explozive au fost găsite asupra lui, a adăugat guvernatorul.

"Credem că este vorba despre un atentat sinugaş", afirmase anterior comandantul poliţiei din metropola turcă, Huseyin Capkin, care anunţase un bilanţ de 22 de răniţi, dintre care zece poliţişti şi 12 civili, precizând că viaţa lor nu este în pericol.

Potrivit martorilor citaţi de posturile de ştiri, o deflagraţie violentă s-a produs în jurul orei locale 10.30 (10.30, ora României) pe esplanada din piaţa Taksim, unde forţele de ordine sunt prezente tot timpul.

Conform lui Capkin, atacatorul a încercat să se urce într-un autocar plin cu poliţişti înainte de a detona explozibilul, pentru a face cât mai multe victime. Explozibilul s-a detonat însă prea devreme, ceea ce a evitat un carnagiu.

Potrivit martorilor citaţi de AFP şi unei înregistrări video difuzate de postul CNN Turk, focuri de armă au urmat exploziei.

Avni Mutlu, guvernatorul Istanbulului, a declarat că este vorba despre opera unei "organizaţii teroriste". O anchetă este în curs pentru descoperirea organizaţiei care se află în spatele acestui atentat, a afirmat el.

Rebelii kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), precum şi grupări de extremă-stânga au comis în trecut atentate cu bombă la Istanbul, un oraş cu peste 12 milioane de locuitori.

Specialişti citaţi de posturile de televiziune au acuzat PKK, al cărui armistiţiu unilateral decretat la jumătatea lui august împotriva forţelor din Ankara urma să se încheie duminică.

Un perimetru de securitate a fost stabilit pe esplanada din piaţa Taksim, iar strada pietonală Istiklal, situată în apropiere, a fost închisă.

Geamurile mai multor hoteluri din cartier au fost sparte de suflul exploziei.


×
Subiecte în articol: externe