x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentate la Londra - A fost arestat fabricantul bombelor

Atentate la Londra - A fost arestat fabricantul bombelor

de Ana Ilie    |    16 Iul 2005   •   00:00
Atentate la Londra - A fost arestat fabricantul bombelor

Investigatorii britanici l-au arestat deja in Egipt pe cel care a fabricat bombele folosite de cei patru kamikaze la atentatele din Londra si urmaresc mai multe piste care i-ar putea conduce la "creierul" atacurilor, inclusiv in Pakistan.

Britanicii nu pierd vremea. L-au arestat deja in Egipt pe cel care a fabricat bombele folosite de cei patru kamikaze la atentatele din Londra, si urmaresc mai multe piste care i-ar putea conduce la "creierul" atacurilor, inclusiv in Pakistan.

Ancheta atentatelor dramatice din data de 7 iulie de la Londra continua in ritm sustinut, iar investigatorii descopera cu surprindere ramificatii si complicatii nebanuite. Dupa ce au reusit sa determine in timp-record identitatea celor patru atentatori sinucigasi, expertii Scotland Yard se vad pusi in situatia de a analiza mai multe piste care duc in afara tarii, in Pakistan si in alte tari, dar si in inchisorile locale, unde mai multi pakistanezi, arestati in 2004, ar putea dezvalui "cheia" atentatelor.

DIN AFARA. "Este o legatura cu Pakistanul, dar si cu alte tari", a declarat seful Scotland Yard, Ian Blair, fara a da detalii cu privire la celelalte tari citate. Politia britanica nu pierde din vedere ca, din cei patru kamikaze care s-au aruncat in aer in metrourile londoneze, trei erau originari din comunitatea pakistaneza din orasul Leeds. Pentru Blair, acestia au fost doar "patru soldati de baza", si politia ii cauta pe cei care "i-au incurajat, i-au format, au fabricat bombele, au finantat atentatele". La cel putin una dintre aceste intrebari ar putea da raspuns un alt britanic de origine pakistaneza, pe care politia il cauta si-n gaura de sarpe, iar presa il considera a fi "creierul" atacurilor. Blair a recunoscut ca o persoana "a carui nume se afla pe lista de persoane periculoase" a intrat in Marea Britanie cu doua saptamani inainte de atentate si s-ar fi intalnit cu cei patru.

URMA EXPLOZIBILILOR. O alta pista urmata de politie este cea a provenientei explozibililor. In urma unei perchezitii la Leeds, explozibilul descoperit s-a dovedit a fi similar celui folosit in alte atentate atribuite organizatiei Al-Qaeda, fabricat din substante care pot fi achizitionate fara nici o restrictie din comert. A fost deja arestat, in Egipt, chimistul care a fabricat bombele. Magdy El-Nashar a studiat in SUA, dupa care s-a intors la Universitatea din Leeds. Cu trei saptamani inaintea atentatelor, acesta a inchiriat un apartament in Leeds, unde a fabricat bombele, disparand ulterior in Egipt, cu doar cateva zile inaintea atentatelor.

INDICII
Politistii londonezi cerceteaza si posibila legatura dintre opt britanici de origine pakistaneza arestati anul trecut in Marea Britanie si atacatorii sinucigasi de la Londra. Cei opt barbati au fost arestati in cadrul unei vaste operatiuni antiteroriste desfasurate la Londra si in imprejurimile sale la sfarsitul lui martie 2004. In imobilul in care au fost descoperiti acestia s-a gasit si jumatate de tona de explozibil. Potrivit unor surse citate de catre cotidianul New York Times, se pare ca cel putin unul dintre kamikaze a luat legatura prin telefon cu grupul celor opt. Pe de alta parte, anchetatorii au aflat, cu stupoare, ca Mohammed Sidique Khan, unul dintre presupusii kamikaze, ar fi vizitat, anul trecut, Camera Comunelor (Camera Inferioara a Parlamentului britanic), impreuna cu un grup de copii de la Scoala Hill Side din Leeds, unde barbatul era profesor.

×
Subiecte în articol: externe