x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia vrea să cucerească piaţa chineză cu carnea de cangur

Australia vrea să cucerească piaţa chineză cu carnea de cangur

19 Noi 2013   •   15:27
Australia vrea să cucerească piaţa chineză cu carnea de cangur

Producătorii de carne din Australia speră să cucerească piaţa chineză prin exporturile de carne de cangur, un sortiment de care consumatorii autohtoni se feresc, din motive etice.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Comerţului, consumul de carne în China este prognozat să crească cu 17% în următorii opt ani, graţie dezvoltării clasei de mijloc din această ţară.

În acest context, producătorii de carne din Australia, jucători importanţi pe piaţa chineză, fac presiuni asupra guvernului să anuleze o interdicţie de exportare a cărnii de cangur.

"Este o oportunitate care ar mulţumi pe toată lumea. Voi continua să port discuţii cu omologii chinezi deoarece cred că se pot pune bazele unui comerţ important", a declarat ministrul Agriculturii din Australia, Barnaby Joyce.

Acesta a adăugat că din primele discuţii a reieşit că importatorii chinezi sunt foarte interesaţi de acest produs.

Consumatorii din China mănâncă în mod tradiţional carne de porc, de vită sau de pui, însă există pieţe mai mici şi pentru carne de pisică, şoarece, câine sau alte animale exotice, consumate mai mult pentru presupusele proprietăţi terapeutice, decât pentru gust.

În ceea ce priveşte carnea de cangur, în Australia aceasta este destinată mai mult industriei de hrană pentru animale de companie, decât consumului uman.

Potrivit unui sondaj comandat de guvern, în 2008, 20% dintre australieni spun că n-ar mânca niciodată carne de cangur din raţiuni etice, în timp ce alţii spun că au reţineri să consume carnea unui animal considerat simbol naţional.

Doar 15,5% dintre repondenţi au spus că au mâncat carne de cangur de mai mult de patru ori pe an.

"Ar fi o afacere de anvergură dacă am putea acea acces la piaţa chinezească, iar clienţii chinezi ar fi cu siguranţă foarte interesaţi", spune şi Ray Borda, fondatorul şi directorul celui mai mare procesator de carne de cangur din Australia, Macro Meats.

Potrivit legii, cangurii nu pot fi crescuţi în ferme însă sunt ucişi anual de vânători, în sălbăticie, pentru ca numărul lor să fie ţinut sub control.

Carnea de cangur se vinde în magazinele australiene la jumătate din preţul cărnii de vită. Pentru piaţa din China, însă, firme precum Macro Meats vor să adopte o strategie diferită şi să o vândă ca produs premium, în măcelării, nu în supermarketuri. 

×
Subiecte în articol: carne cangur China