x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Austria: AIEA - Contracararea terorismului nuclear, subiect important de dezbatere

Austria: AIEA - Contracararea terorismului nuclear, subiect important de dezbatere

20 Sep 2010   •   00:00

Contracararea terorismului nuclear şi radiologic şi securitatea nucleară în Orientul Mijlociu sunt două subiecte cheie pe agenda celei de-a 54-a Conferinţe Generale a Asociaţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, ale cărei lucrări au început, luni, la Viena, informează Agerpres.



Din partea României participă reprezentantul permanent la organismele internaţionale de la Viena, ambasadorul Cornel Feruţă.

În deschiderea conferinţei, directorul general al AIEA, japonezul Yukiya Amano, a subliniat că "accesul la energia nucleară nu trebuie limitat la ţările dezvoltate", menţionând numele preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, în această problemă, şi a subliniat că, "în egală măsură, ţările în curs de dezvoltare trebuie să aibă acces la utilizarea tehnologiilor nucleare".

"Neproliferarea armelor nucleare rămâne o confruntare importantă, iar promovarea tehnologiei nucleare trebuie să se facă într-o manieră echilibrată. Îmi exprim convingerea că accesul la energia nucleară nu va fi limitat la ţările dezvoltate, ci vor putea avea acces la aceasta şi ţările în curs de dezvoltare. Nu este o exagerare să spunem că intrăm într-o nouă eră a energiei nucleare", a spus Yukiya Amano.

Mongolia a fost nominalizată de directorul general al AIEA să prezideze conferinţa de patru zile, care se desfăşoară la Viena International Center. Ambasadorul Mongoliei la Viena, J. Enkhsaikhan, a subliniat importanţa responsabilităţilor comune în sectorul activităţilor nucleare.

"AIEA a devenit cel mai important forum internaţional de apărare a scopurilor de pace şi asigurare a securităţii nucleare", a spus acesta, relevând importanţa aplicării energiei nucleare în sectorul ştiinţific, în agricultură şi medicină.

Un mesaj din partea secretarului general al ONU, Ban Ki-Moon, adresat conferinţei, subliniază faptul că "guvernele au responsabilitate crucială în prevenirea proliferării armelor nucleare, iar Summitul de la Washington în problema înlăturării ameninţărilor nucleare joacă un rol esenţial".

Conferinţa a aprobat nominalizarea a opt vicepreşedinţi în Comitetul General, din care fac parte acum Canada, China, Ecuador, Franţa, Indonezia, Iran, Rusia şi Africa de Sud. România nu a mai fost nominalizată pentru ocuparea unui post în Boardul AIEA.

Conferinţa marchează şi împlinirea a 10 ani de la promovarea Proiectului internaţional privind reactorii nucleari inovativi şi ciclul combustibililor.

Implementarea unui acord de neproliferare a armelor nucleare cu Republica Populară Democrată Coreeană şi capacităţile nucleare ale Israelului figurează, de asemenea, ca puncte sensibile pe ordinea de zi a conferinţei.

Securitatea nucleară în Orientul Mijlociu vizează în special Iranul a cărui atitudine faţă de AIEA a fost criticată, sâmbătă, de secretarul de stat american, Hillary Clinton, în contextul în care experţii AIEA au subliniat, în repetate rânduri, că nu există acces la inspectarea facilităţilor nucleare iraniene, pe care le-ar dezvolta Guvernul de la Teheran.

Iranul trebuie să revină la masa negocierilor asupra programului său nuclear şi să permită inspecţii din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică la instalaţiile sale nucleare, a subliniat şeful diplomaţiei americane.

Reprezentanţi ai celor şase ţări implicate în dosarul nuclear iranian - Germania, China, SUA, Franţa, Marea Britanie şi Rusia - urmează să aibă o întâlnire la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Pe de altă parte, societatea civilă şi-a exprimat, la rândul ei, temerile legate de facilităţile nucleare din Europa şi continuarea utilizării acestora, în detrimentul energiilor regenerabile.

Manifestaţii de amploare au avut loc, sâmbătă, la Berlin, cu două zile înainte de conferinţa AIEA de la Viena, în care demonstranţii protestau faţă de planurile anunţate de cancelarul federal, Angela Merkel, de a prelungi durata de funcţionare a celor 17 reactoare nucleare ale Germaniei, dincolo de termenul duratei de viaţă al acestora, anul 2022. Guvernul condus de Merkel a luat această decizie, invocând slaba dezvoltare a sectorului energiilor curate, neconvenţionale şi regenerabile.

×
Subiecte în articol: externe