x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Austria: Fiica lui Jorg Haider renunţă la alegerile europene

Austria: Fiica lui Jorg Haider renunţă la alegerile europene

09 Apr 2014   •   19:30
Austria: Fiica lui Jorg Haider renunţă la alegerile europene

Ulrike Haider-Quercia, fiica fostului lider de extremă-dreapta austriac Jorg Haider, a anunţat marţi că-şi retrage candidatura la alegerile europene.

“Nu mi se va permite să prezint o candidatură independentă, liberă de orice prejudecată”, a declarat într-un comunicat fiica lui Haider, care era cap de listă al partidului de extremă-dreapta austriac BZO.

Juristă, în vârstă de 37 de ani, până acum necunoscută în politică, Ulrike şi-a justificat retragerea prin faptul că nu va putea să-şi desfăşoare campania în condiţii echitabile.

Ea a precizat că decizia a luat-o şi după excluderea eurodeputatei Angelika Werthmann din grupul parlamentar Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), din cauza ralierii sale la BZO, pentru alegerile europene. “S-a creionat o imagine proastă pentru mine şi pentru partidul meu, iar eu nu voi accepta acest lucru”, a adăugat Haider, afirmând că se retrage din cursa pentru europene pentru a proteja numele său şi al familiei sale.

Ea decisese la finele lui februarie să devină cap de listă pentru BZO, partidul de extremă-dreapta fondat de tatăl său. Ulrike Haider-Quercia explica, la momentul respectiv, că dorea să apere moştenirea politică a tatălui său, foarte criticată acum, după ce banca Hypo Group Alpe Adria cunoaşte dificultăţi, iar landul Carinthia, pe atunci condus de Jorg Haider, a fost principalul său acţionar până în 2007.

Haider a condus particul de extremă-dreapta FPO până la sciziunea din 2005, când a creat BZO. Carismaticul lider a decedat în 2008, într-un accident de maşină. De la moartea sa, partidul tot pierde teren. La alegerile europene din 2009, BZO a obţinut 4,6% dintre sufragii, fără să capete vreun mandat.

Partidul a beneficiat de mărirea numărului de deputaţi în Parlamentul European în decembrie 2011, obţinând un mandat pentru capul listei sale, Ewald Stadler. Acesta candidează acum din nou, dar pe propria listă.

La alegerile din septembrie anul trecut, BZO nu a reuşit să treacă pragul de 4% dintre sufragiile necesare pentru a fi reprezentat în Parlament. (D.I)


×
Subiecte în articol: Ulrike Haider-Quercia