x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autorităţile nipone eliberează echipajul unui trauler chinez

Autorităţile nipone eliberează echipajul unui trauler chinez

13 Sep 2010   •   00:00
Autorităţile nipone eliberează echipajul unui trauler chinez

Echipajul unui trauler chinez - inspectat în 7 septembrie şi reţinut de autorităţile japoneze într-o zonă a Mării Chinei Orientale revendicată de ambele ţări - a fost eliberat luni, dar căpitanul a rămas în detenţie, a anunţat în aceeaşi zi guvernul nipon, citat de AFP.


"Cei 14 membri ai echipajului navei de pescuit vor fi trimişi în China printr-un avion charter, iar nava va fi de asemenea restituită", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshito Sengoku. Ei se află deja în drum spre ţara lor, a precizat ulterior Xinhua, citată de Agerpres.

Căpitanul traulerului, Zhan Qixiong /41 de ani/ a rămas însă la dispoziţia justiţiei japoneze, a adăugat purtătorul de cuvânt, deşi Beijingul ceruse în mai multe rânduri şi eliberarea sa. "Vom cerceta acest caz ca pe unul penal, pe baza legii japoneze", a subliniat Sengoku. El a precizat că un nou echipaj va veni din China pentru a repatria nava.

Cei 14 marinari lucrau la bordul vasului de pescuit care a intrat în coliziune cu două nave de patrulare nipone marţi, 7 septembrie, în apropierea unui grup de insuliţe numite Senkaku în limba japoneză /şi Diaoyu în chineză/, aflate la jumătatea distanţei între Taiwan şi Okinawa.

Controlate de Tokyo, dar revendicate de China şi Taiwan, aceste insuliţe nelocuite au provocat adesea tensiuni în regiune.

Faptele au degenerat în incident diplomatic. Guvernul chinez l-a convocat de patru ori pe ambasadorul Japoniei la Beijing şi a amânat discuţii diplomatice prevăzute cu Tokyo. Beijingul a avertizat, de asemenea, că incidentul ar putea avea un "impact grav" asupra relaţiilor sino-japoneze.

×
Subiecte în articol: externe