x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avioane SUA au efectuat zboruri în apropierea Coreei de Nord, acuzată că pregăteşte un test nuclear

Avioane SUA au efectuat zboruri în apropierea Coreei de Nord, acuzată că pregăteşte un test nuclear

08 Iun 2022   •   08:40
Avioane SUA au efectuat zboruri în apropierea Coreei de Nord, acuzată că pregăteşte un test nuclear

Avioane ale Statelor Unite şi ale aliaţilor din Asia au efectuat marţi zeci de zboruri în apropierea Coreei de Nord, pe fondul suspiciunilor că regimul de la Phenian pregăteşte un test nuclear.

Coreea de Nord ar putea efectua un nou test nuclear "oricând" şi nu manifestă niciun interes de a reveni la negocieri, a afirmat marţi reprezentantul special al Statelor Unite, Sung Kim, citat de agenţia Reuters. Regimul Kim Jong-Un a efectuat o serie de teste balistice anul acesta, iar oficialii de la Phenian au sugerat că ar putea urma un nou test nuclear, al şaptelea de până acum. "Au efectuat o serie de pregătiri, iar, din ceea ce înţeleg eu, testul ar putea avea loc oricând", a afirmat Sung Kim, reprezentantul special al Statelor Unite pentru Coreea de Nord.

Oficialul american a notat că Phenianul a testat opt rachete balistice într-o singură zi, pe 5 iunie. "În 2022, Coreea de Nord a lansat până acum 31 de rachete balistice, cele mai multe într-un singur an, depăşind recordul de 25 de lansări, din 2019. Şi abia suntem în iunie", a atras atenţia Sung Kim, reafirmând disponibilitatea Washingtonului de a purta negocieri cu Phenianul.

"Coreea de Nord nu a dat niciun răspuns şi nu arată niciun semnal că ar fi interesată de interacţiuni diplomatice", a subliniat oficialul american.

Pe fondul tensiunilor, avioane militare ale Statelor Unite şi ale unor aliaţi din Asia au efectuat marţi zeci de zboruri în jurul Peninsulei Coreea. Wendy Sherman, subsecretar de Stat american, se află la Seul pentru discuţii cu oficiali din Coreea de Sud şi Japonia pe tema unei "riposte rapide" la un eventual test nuclear nord-coreean.

"Orice test nuclear va reprezenta o încălcare totală a rezoluţiilor Consiliului de Securitate ONU. Va urma o ripostă rapidă şi în forţă la un astfel de test. Continuăm să îndemnăm Phenianul să înceteze activităţile destabilizatoare şi provocatoare şi să aleagă calea diplomaţiei", a declarat Wendy Sherman, potrivit agenţiei Associated Press, după întâlnirea cu Cho Hyun-Dong, adjunct al ministrului sud-coreean de Externe. Miercuri, Wendy Sherman şi Cho Hyun-Dong se vor întâlni cu Mori Takeo, adjunct al ministrului japonez de Externe.

Patru avioane de vânătoare americane F-16 şi 16 aeronave sud-coreene, inclusiv de tip F-35, au survolat marţi zone maritime din largul coastelor Coreei de Sud, demonstrând că pot interveni rapid în Coreea de Nord. Separat, Japonia şi Statele Unite au trimis şase avioane de vânătoare - patru de tip F-15 (aparţinând Japoniei) şi două F-16 (ale Statelor Unite) în spaţiul aerian dintre Peninsula Coreea şi Japonia.

Luni, Statele Unite şi Coreea de Sud au testat opt rachete în largul coastelor sud-coreene, ca reacţie la teste balistice ale Coreei de Nord.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coreea de nord