Decizia privind suprimarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) aparţine Comisiei Europene. Declaraţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, după ce ministrul român de Externe, Teodor Baconschi (foto), a apreciat, într-un interviu publicat luni, că România poate denunţa unilateral Mecanismul, în condiţiile în care este folosit în alte domenii, transmite RFI, citat de Mediafax.
Gray a declarat ieri că, „în mod procedural, suprimarea MCV ar fi bazată pe o decizie a CE, după ce vor fi împlinite cele patru jaloane ale reformei justiţiei care sunt corelate”, iar acest lucru „se va face prin continuarea angajamentului politic pentru reformă şi prin cooperare sporită între autorităţile române şi CE”. Ministrul Baconschi a declarat luni că, dacă MCV este folosit în alte domenii şi devine un handicap, România îl poate denunţa unilateral, la fel cum poate condiţiona aderarea Croaţiei la UE de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.
Întrebat ce se mai poate face pentru aderarea la spaţiul Schengen, în scurtul timp rămas până în martie 2011, Baconschi a răspuns că, în primul rând, românii trebuie să se ţină tari pe poziţia de principiu că regulile aplicate în cazul oricăror alte extinderi ale spaţiului Schengen trebuie respectate. „Acum, MCV-ul este folosit în alte domenii şi devine un handicap. Şi trebuie să ne gândim foarte serios dacă mai merită să continuăm acest lucru. Noi am făcut progrese în reforma sistemului judiciar. Dacă ele nu sunt încurajate mai departe, într-o logică de cooperare, există posibilitatea de a denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare, rămânând să informăm comisia cu privire la progresele noastre în domeniul reformei Justiţiei”, a mai spus Baconschi, precizând că, dacă MCV va fi folosit nu ca mijloc de cooperare, ci ca pretext de presiune în alte domenii, România nu are de ce să-l mai menţină.
Critici la adresa şefului diplomaţiei externe a României au venit în prima zi a acestei săptămâni din partea fostului ministru de Externe, Cristian Diaconescu. El a precizat pentru Mediafax că abordarea lui Baconschi referitoare la condiţionarea aderării Croaţiei la UE este „neinspirată, contraproductivă şi injustă”. Croaţia „nu se face vinovată în nici un caz de felul în care am ştiut noi să ne gestionăm problemele de migraţie în zona occidentală a Europei şi nici de felul în care am reuşit să îi convingem pe occidentali de performanţele României”, a adăugat Diaconescu.
În opinia lui, autorităţile române abilitate ar trebui să devină mai active, să intensifice relaţiile şi contactele în zonele care dezvoltă mesaje defavorabile aderării la Spaţiul Schengen, mai ales pentru că palierul de acţiune este unul exclusiv politic. Astfel de probleme – a continuat Diaconescu – se pot rezolva doar prin prezentarea în detaliu a progreselor României în ceea ce priveşte securizarea frontierelor şi conectarea la sistemele informatizate ale Spaţiului Schengen şi explicitarea transparentă a oportunităţilor care apar odată cu aderarea ţării noastre.