x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Afacerea care aduce venituri mari pe vreme caniculară. România, în topul producătorilor europeni

Afacerea care aduce venituri mari pe vreme caniculară. România, în topul producătorilor europeni

de Redacția Jurnalul    |    23 Iul 2024   •   12:00
Afacerea care aduce venituri mari pe vreme caniculară. România, în topul producătorilor europeni
Sursa foto: antena1

Există o afacere care poate aduce venituri mari atunci când temperaturile sunt ridicate. Cresc producția și vânzările iar România se află în topul producătorilor din UE.

În ultimii 20 de ani, îngheţata a câștigat tot mai mult teren. În 2004, fiecare român consuma doar jumătate de kilogram de înghețată anual, fiind pe ultimul loc în Europa. Astăzi mâncăm de patru ori mai mult: circa 2 kilograme anual, adică 20 de îngheţate la cornet. Suntem încă departe de alţi europeni: belgienii consumă16 kilograme pe an, portughezii 14 kilograme şi polonezii 13 kilograme.

În ultimii ani, România a intrat în topul european al celor mai mari producători de îngheţată, cu 35 de milioane de litri pe an, conform Eurostat. Campioni la acest capitol sunt germanii cu 620 de milioane, şi francezii cu 591 de milioane. 

Însă de la sub 100 de producători în 2010 am ajuns ls peste 260, cu o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro. Dacă în trecut cei mai mulţi români îşi cumpărau îngheţată de la dozatoarele de pe stradă sau din supermarket, acum sunt în creştere gelateriile artizanale.

Deşi pe piaţă au apărut sortimente exotice, precum îngheţata de mango, lavandă sau ghimbir, aromele favorite rămân cele clasice: ciocolata, vanilia şi fructele de pădure.

×
Subiecte în articol: canicula ingheţată