x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Banca centrală a Chinei a anunţat un nou record

Banca centrală a Chinei a anunţat un nou record

de Agerpres    |    15 Ian 2014   •   18:51
Banca centrală a Chinei a anunţat un nou record

Rezervele valutare ale Chinei, deja cele mai mari din lume, au atins o nouă valoare record de 3.820 miliarde de dolari la finele lui 2013, cu 509,7 miliarde de dolari mai mult decât la finele lui 2012, a anunțat miercuri Banca centrală a Chinei, transmite AFP.

Creșterea de 12,8% sau 509,7 miliarde de dolari înregistrată în 2013 este semnificativ mai mare decât avansul de 130 miliarde de dolari înregistrat în 2012. Banca centrală a Chinei a precizat că rezervele valutare au crescut cu câte 160 de miliarde de dolari în fiecare din ultimele două trimestre ale anului trecut.

Comparativ, în anul 1996 rezervele valutare ale Chinei se situau la aproximativ 100 miliarde de dolari. China a avut nevoie de zece ani pentru a depăși Japonia și a deveni țara cu cele mai mari rezerve valutare din lume, peste 1.000 de miliarde de dolari. În prezent rezervele valutare ale Chinei sunt de aproape tei ori mai mari decât cele ale Japoniei.

Creșterea rezervelor valutare ale Chinei a fost alimentată timp de mai mulți ani de excedentele comerciale uriașe. Zilele trecute autoritățile vamale chineze au anunțat că excedentul balanței comerciale a crescut anul trecut până la 259,75 miliarde de dolari, cea mai ridicată valoare înregistrată după criza financiară globală.

În 2013, schimburile comerciale ale Chinei au trecut pentru prima dată pragul de 4.000 de miliarde de dolari, ceea ce face din China cea mai mare putere comercială a lumii, devansând SUA. Performanțele comerciale ale Chinei vin într-un context în care a doua economie a lumii a înregistrat performanțe mixte, încetinind în prima jumătate a anului pentru a reveni în trimestrul al treilea. Noul președinte al Chinei, Xi Jinping, a anunțat că vrea să facă din cererea internă principalul motor al economiei, în condițiile în care în prezent acest rol este jucat de investițiile publice.

×