x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băsescu, acuzat de "declaraţii absurde"

Băsescu, acuzat de "declaraţii absurde"

10 Dec 2009   •   00:00
Băsescu, acuzat de "declaraţii absurde"
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Guvernul condus de Vladimir Putin i-a transmis ieri lui Traian Băsescu un avertisment pentru "declaraţiile absurde" din campania electorală legate de Rusia. Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, spune că Rusia a fost obligată să reacţioneze.

Preşedintele român Traian Băsescu şi-a permis în mai multe rânduri remarci neprieteneşti la adresa Rusiei, în timpul campaniei electorale, iar acest lucru a atras atenţia la Moscova, conform unui comunicat publicat ieri pe site-ul Ministerului rus de Externe. Purtătorul de cuvânt al MAE rus, Andrei Nesterenko, a afirmat că "în confruntarea cu rivalii săi politici, el (Băsescu) a încercat să joace «cartea Rusiei»" şi să acuze Moscova de tentativă de implicare în afacerile interne. "Este evident că astfel de declaraţii absurde nu pot decât să afecteze dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale", a comentat Nesterenko, potrivit textului publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Preşedintele Băsescu a declarat, în urmă cu o săptămână, în replică la o declaraţie a ambasadorului Rusiei la Bucureşti, că se vede nevoit să îl atenţioneze că nu se mai pot face "centre de influenţă în politica românească" sau, dacă se vor face, vor fi "retezate". Băsescu s-a referit la o declaraţie a ambasadorului Rusiei la Bucureşti, Aleksandr Ciurilin, care a spus că Războiul Rece s-a încheiat, în contextul în care a fost întrebat despre dezbaterea creată în legătură cu vizita neoficială la Moscova a lui Mircea Geoană. El a subliniat totodată că Rusia nu doreşte să se implice în campania electorală din România.

"Este vorba de o declaraţie nefericită a ambasadorului rus la Bucureşti, că a trecut vremea Războiului Rece. Şi eu mă văd nevoit,
şi o voi face şi oficial, să îl atenţionez că într-adevăr a trecut vremea Războiului Rece şi că nu îşi mai pot face centre de influenţă în politica românească sau, dacă şi le vor face, le vom reteza", a spus în replică Băsescu.

"RUSIA A FOST OBLIGATĂ SĂ REACŢIONEZE"
Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat pentru Jurnalul Naţional că autorităţile de la Moscova au fost obligate să reacţioneze oficial din cauza implicării numelui Rusiei în disputele politice din România. "Declaraţia purtătorului de cuvânt al MAE rus este o poziţie oficială a guvernului Putin, asta este clar. Nu îmi dau seama ce semnficaţie poate să aibă pe termen scurt sau lung, dar este o reacţie standard în diplomaţie, pentru că atunci când numele unei ţări este folosit în procesul politic dintr-o altă ţară, prima ţară este obligată să reacţioneze.

Relaţionarea la Rusia a fost făcută în exces în campanie electorală şi era normal să ne aşteptăm la o reacţie", a explicat Diaconescu. Subiectul relaţiilor dintre România şi Rusia a fost abordat şi în timpul dezbaterii finale, Traian Băsescu reproşându-i lui Mircea Geoană vizita privată efectuată la Moscova. "România nu are relaţii de subordonare cu Rusia, dar are foarte bune relaţii economice. Prefer să nu fac eu vizite, dar firmele româneşti să semneze contracte de 250 de milioane de dolari", a spus Băsescu, iar Geoană a replicat: "De un an nu sunteţi primit la Kremlin, pentru că aveţi o politică atât de agresivă, că nu vă înţelege nici Rusia, nici ceilalţi parteneri ai noştri".

×
Subiecte în articol: externe