x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Băsescu, taxat dur de Medvedev

Băsescu, taxat dur de Medvedev

de Aniela Nine    |    05 Iul 2011   •   13:12
Băsescu, taxat dur de Medvedev

Dupa reactia oficiala a Ministerului de Externe rus de saptamana trecuta privind "bravada nerusinata" a presedintelui Basescu care a spus ca si el ar fi dat celebrul ordin din iunie 1941 "Romani, va ordon! Treceti Prutul", reactie catalogata insa de seful statului ca nefiind "teapana", informatii prezentate de presa rusa spun ca si Dmitri Medvedev, presedintele Rusiei, ar fi comentat in termeni duri afirmatiile lui Basescu. Informatiile respective au fost prezentate luni seara in editia online a publicatiei ruse Moskovski Komsomolet, care a citat o sursa de rang inalt care a participat la summitul Rusia-NATO de la Soci. Potrivit sursei citatede respectiva publicatie, Dmitri Medvedev a folosit un limbaj foarte dur la adresa lui Traian Basescu.

"Participantii si-au exprimat indignarea in legatura cu declaratiile lui Basescu, care exprima pozitii antiruse si, prin aceasta afirmatie, se alatura celor care au inceput razboiul. «Nu l-am auzit niciodata pe presedinte vorbind atat de dur», a afirmat un inalt oficial rus", se scrie in Moskovski Komsomolet.

Articolul din presa rusa a fost semnalat cu satisfactie de am­ba­sa­dorul Rusiei la NATO, Dmitri Ro­gozin, intr-un mesaj publicat in contul sau de Twitter. Ambasadorul rus s-a declarat bucuros ca liderul de la Kremlin i-a sustinut punctul de vedere referitor la declaratiile pre­sedintelui roman.

Articolul din publicatia ruseasca vine dupa ce, tot luni, pe site-ul pravda.ru a fost postat un comentariu legat de aceleasi declaratii ale lui Basescu, spunandu-se ca astfel "Romania a lansat o provocare deschisa Rusiei" si ca, deoarece presedintele Basescu "nu este un lup singuratic", ci "are o protectie politica puternica", Rusia nu va putea sa nu-l ia in considerare. Autorul mate­rialului a vorbit despre "scandalul diplomatic major" izbucnit intre Romania si Rusia, apreciind ca, prin declaratiile facute, Traian Basescu "a justificat practic participarea tarii sale de partea lui Hitler la razboi impotriva Uniunii Sovietice". In articol se aprecia drept "surprinzator" faptul ca reactia diplomatilor rusi la aceasta "declaratie strigatoare la ceruri" a presedintelui roman a avut loc abia la 30 iunie. Mai mult, site-ul respectiv spune ca "Europa civilizata asista in tacere la vorbele si faptele lui Basescu", dar ca, in acest caz, de­oa­rece "este o combinatie intre o lovitura adusa memoriei istorice si politicii contemporane, dar si o lauda publica a aliatului nazist", "a lasa aceasta declaratie fara consecinte cu greu poate fi considerata o optiune".

Pravda.ru mai noteaza si faptul ca "speculatiile pe subiecte istorice sunt demult parte integranta a po­liticii externe a Romaniei" si reia o parte din declaratiile facute in trecut de presedintele Basescu referitoare la Pactul Ribbentrop-Molotov si la apartenenta Moldovei. Publicatia mai comenteaza si faptul ca presedintele ar fi spus in anul 2007 ca s-au distribuit deja 500.000 de pasapoarte romanesti pentru cetatenii mol­doveni si mai noteaza ca "liderul roman, lasand la o parte toate regulile diplomatice, a intervenit cu tupeu in problemele interne ale Moldovei", cand, in aprilie 2009, s-a pozitionat deschis de partea opozitiei de la Chisinau de la acel moment, care pierduse alegerile in fata comunistilor.

×