x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bază chineză de spionaj, adăpostită de tovarășii cubanezi 

Bază chineză de spionaj, adăpostită de tovarășii cubanezi 

de Redacția Jurnalul    |    12 Iun 2023   •   08:15
Bază chineză de spionaj, adăpostită de tovarășii cubanezi 

China operează o bază de spionaj în Cuba cel puţin din 2019, parte a unui efort global al Beijingului de a-şi îmbunătăţi capacităţile de colectare de informaţii, potrivit unei surse din administraţiei Biden.

 

Confirmarea neoficială vine după ce The Wall Street Journal a dezvăluit recent că între China şi Cuba există un acord de principiu pentru construirea unei staţii de ascultare electronică pe insulă. Favorul a fost pur și simplu cumpărat de chinezi cu câteva miliarde de dolari. Oficial însă, Casa Albă a transmis că informațiile din presă „nu sunt exacte”.

 

Spionajul chinezesc din Cuba este chestiune „în curs de desfăşurare” şi „nu este o evoluţie nouă” - a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby.

 

Echipa de securitate naţională a preşedintelui Joe Biden a fost informată de către comunitatea de informaţii imediat după ce a preluat mandatul în ianuarie 2021 cu privire la o serie de eforturi sensibile ale Chinei în întreaga lume, unde Beijingul cântărea extinderea logisticii, a bazelor şi a infrastructurii de colectare ca parte a încercării armatei chineze de a-şi spori influenţa, a declarat oficialul.

 

Pe culmile neînțelegerilor 

 

Oficialii chinezi au analizat locații care se întindeau în Oceanul Atlantic, America Latină, Orientul Mijlociu, Asia Centrală, Africa şi Indo-Pacific. Efortul a inclus examinarea facilităţilor de colectare existente în Cuba, iar China a efectuat o actualizare a operaţiunii sale de spionaj pe insulă în 2019, a spus oficialul.

 

Relațiile dintre SUA şi China au fost tensionate de-a lungul mandatului lui Biden. Este posibil ca relaţia să fi atins un punct culminant anul trecut, după vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor de atunci, Nancy Pelosi, în Taiwan. Această vizită, prima efectuată de un preşedinte al Camerei în exerciţiu de la Newt Gingrich în 1997, a determinat China, care revendică insula ca teritoriu al său, să lanseze exerciţii militare în jurul Taiwanului.

 

Relaţiile dintre SUA şi China s-au tensionat şi mai mult la începutul acestui an, după ce SUA au doborât un balon-spion chinezesc care traversase Statele Unite.

×
Subiecte în articol: baza chineza spionaj Cuba