x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BBC: Organizaţia separatistă bască ETA anunţă încetarea luptei armate

BBC: Organizaţia separatistă bască ETA anunţă încetarea luptei armate

05 Sep 2010   •   00:00
BBC: Organizaţia separatistă bască ETA anunţă încetarea luptei armate
Sursa foto: /www.bbc.co.uk

Organizatia separatista basca ETA a anuntat incetarea focului si renuntarea la armate in lupta sa pentru independenta Tarii Bascilor, anunta duminica BBC, potrivit unui material video obtinut in exclusivitate.

Sursa citata mentioneaza ca, in materialul video, nu se precizeaza insa daca incetarea focului este permanenta, insa gruparea terorista sustine ca a luat in urma cu cateva luni decizia 'punerii in miscare a unui proces democratic'.

In materialul video apar trei membri ai ETA, cu cagule pe cap, iar cel din mijloc citeste declaratia in care este aparata campania violenta a separatistilor. La final, acesta anunta ca grupul urmareste acum atingerea obiectivelor separatiste prin mijloace pasnice si democratice.

Anuntul aparut in materialul furnizat de BBC apare la doar doua zile dupa ce stanga radicala basca (izquierda abertzale) a sustinut deschis, pentru prima oara ca este nevoie ca organizatia separatista basca ETA sa inceteze lupta armata - fapt ce trebuie verificat si controlat in plan international.

Potrivit unui document prezentat vineri de postul public de televiziune, formatiunile stangii radicale iau in considerare si daune platite victimelor, cerand in schimb transferul detinutilor ETA in Tara Bascilor si Navarra si ridicarea aplicarii legii partidelor politice, care interzice in prezent participarea la alegeri pentru formatiunile apropiate teroristilor basci.

Stanga radicala se angajeaza sa colaboreze

Documentul este intitulat 'Acord asupra conditiilor minime si suficiente pentru dezvoltarea procesului democratic' si prevede incetarea focului cu premiza controlului international - dupa mai bine de un an fara atentate si in conditiile in care organizatia terorista pare sa fie in permanenta sub supravegherea politiei. De asemenea, stanga radicala cere si incetarea amenintarilor proferate la adresa diferitelor persoane si se angajeaza sa coopereze pentru acordarea de daune victimelor terorismului - subiecte asupra carora pana acum nu se discuta in cadrul Batasuna (aripa politica a ETA, scoasa in ilegalitate).

Desi documentul a fost prezentat partidelor si sindicatelor nationaliste, pentru a le cere sprijinul, raspunsul ETA ramane cea mai mare necunoscuta, apreciaza sursa citata.

De altfel, ministrul spaniol de interne, Alfredo Perez Rubalcaba, si-a manifestat scepticismul fata de intentiile organizatiei teroriste, declarand pentru postul public de radio, ca nu crede ca ETA va dori sa depuna armele. Cat despre dorinta stangii radicale de a putea participa la alegeri, ministrul a explicat ca 'daca vrea sa participe, trebuie numai sa respecte regulile democratiei. Si este foarte simplu: ori reuseste ca ETA sa depuna armele, ori paraseste anturajul ETA'.

ziare.com

×
Subiecte în articol: externe