x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BCE a majorat plafonul finanţării băncilor elene

BCE a majorat plafonul finanţării băncilor elene

16 Iul 2015   •   17:55
BCE a majorat plafonul finanţării băncilor elene

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti, a declarat joi preşedintele BCE, Mario Draghi, dând naştere la speranţe că băncile greceşti vor putea să se redeschidă după mai mult de două săptămâni de vacanţă, transmit Reuters şi AFP.

În conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară, Mario Draghi a subliniat că BCE 'continuă să acţioneze pe baza principiului că Grecia va rămâne în zona euro'. În conformitate cu acest principiu, BCE a decis să majoreze finanţarea de urgenţă pentru băncile greceşti cu 900 milioane de euro în decurs de o săptămână. Creşterea de 900 de milioane de euro corespunde cu ceea ce a cerut Banca centrală a Greciei, a precizat Mario Draghi.

Potrivit preşedintelui BCE, acordul de principiu convenit la începutul săptămânii, cu privire la cel de al treilea plan de ajutor pentru Grecia, precum şi votul din Parlamentul grec în favoarea unui pachet de măsuri de austeritate, permit o nouă majorare a plafonului ELA.'Potrivit regulilor noastre, furnizarea de lichiditate nu a fost concepută să fie nelimitată şi fără condiţii', a spus Mario Draghi.

De asemenea, Draghi a calificat drept 'nejustificate şi complet nefondate' criticile potrivit cărora BCE a pus sub presiune băncile greceşti şi a provocat o panică bancară. 'ELA a fost majorată de la zero la 90 de miliarde de euro de la debutul crizei greceşti'. iar în prezent expunerea totală pe Grecia a Eurosistemului şi a băncilor centrale a crescut până la 130 de miliarde de euro, a subliniat Draghi. Preşedintele BCE a mai spus că este greu de prezis când vor fi eliminate restricţiile asupra mişcărilor de capital impuse de Guvernul grec la data de 29 iunie, dar a subliniat că este important să fie evitată o panică în rândul deponenţilor băncilor.

Băncile greceşti, care au fost închise în ultimele două săptămâni, depind de fondurile oferite de Banca centrală cu aprobarea BCE pentru a putea rămâne pe linia de plutire, pe fondul retragerilor masive de depozite din ultimele săptămâni. Până acum BCE a menţinut plafonul finanţării de urgenţă destinată băncilor greceşti la 89 miliarde de euro.

×