x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanțul victimelor cutremurelor depășește 22.000 de morți. Un bebeluș de 10 zile, scos dintre ruine

Bilanțul victimelor cutremurelor depășește 22.000 de morți. Un bebeluș de 10 zile, scos dintre ruine

de Redacția Jurnalul    |    10 Feb 2023   •   21:11
Bilanțul victimelor cutremurelor depășește 22.000 de morți. Un bebeluș de 10 zile, scos dintre ruine
Sursa foto: Hepta

În districtul Samandag din provincia turcă Hatay, salvatorii s-au ghemuit sub dalele de beton și, șoptind „inshallah” (cu voia lui Dumnezeu), au băgat cu grijă mâna sub dărâmături și au scos un nou-născut de 10 zile. Bilanțul victimelor depășește deja 22.000 de morți, potrivit Reuters.

Echipele de salvare au salvat vineri un bebeluș de 10 zile și pe mama sa prinși în ruinele unei clădiri din Turcia.

Asta în timp ce președintele Tayyip Erdogan a declarat că autoritățile ar fi trebuit să reacționeze mai repede la cutremurul uriaș de săptămâna aceasta.

Bilanțul confirmat al celui mai mortal cutremur din regiune din ultimele două decenii se ridică la peste 22.000 de morți în sudul Turciei și în nord-vestul Siriei, la patru zile după ce a avut loc.

Alte sute de mii de persoane au rămas fără adăpost și fără hrană în condiții de iarnă dezolante, iar liderii din ambele țări s-au confruntat cu întrebări privind răspunsul lor.

Președintele sirian Bashar al-Assad a făcut prima sa călătorie în zonele afectate de la cutremur, vizitând un spital din Alep împreună cu soția sa Asma, a raportat presa de stat, citaată de Reuters.

De asemenea, guvernul său a aprobat livrările de ajutoare umanitare pe liniile de front ale războiului civil de 12 ani din țară, o măsură care ar putea accelera sosirea ajutorului pentru milioane de oameni disperați. Programul Alimentar Mondial a declarat anterior că a rămas fără stocuri în nord-vestul Siriei, controlat de rebeli, deoarece starea de război din această zonă a complicat eforturile de ajutorare.

Erdogan a vizitat vineri provincia turcă Adiyaman, unde a recunoscut că răspunsul guvernului nu a fost atât de rapid pe cât ar fi putut fi.

„Deși avem cea mai mare echipă de căutare și salvare din lume în acest moment, este o realitate că eforturile de căutare nu sunt atât de rapide pe cât am fi vrut să fie”, a declarat el.

El a mai spus că în unele zone au avut loc jafuri în magazine.

Salvatorii, inclusiv echipe din zeci de țări, au muncit zi și noapte în ruinele a mii de clădiri distruse pentru a găsi supraviețuitori îngropați. La temperaturi de îngheț, ei au cerut în mod regulat liniște în timp ce ascultau orice sunet de viață din mormanele de beton mutilat.

În districtul Samandag din provincia turcă Hatay, salvatorii s-au ghemuit sub dale de beton și, șoptind „inshallah” (cu voia lui Dumnezeu), au băgat cu grijă mâna în dărâmături și au scos un nou-născut de 10 zile.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: bebeluș salvat cutremur turcia