Vedetele muzicii pop s-au unit într-o coaliţie cerând guvernului american să răspundă cât mai repede dacă muzica lor a fost folosită la torturarea deţinuţilor de la Guantanamo.
Artiştii s-au adresat Guvernului în baza legii accesului la informaţii (FOI), după ce unii dintre foştii deţinuţi de la Guantanamo au dezvăluit că fuseseră torturaţi cu muzică dată la volum maxim, pentru a-i umili, înspăimânta, pedepsi şi dezorinta şi pentru a le strica somnul, scrie Daily Mail. Cele mai multe melodii aprţineau AC/DC, lui Britney Spears, Bee Gees şi Sesame Street. În celulele deţinuţilor mai răsunau şi sunetele reclamelor la mâncare pentru pisici, precum şi tema muzicală de la "Barney - un dinozaur", personajul unui serial al televiziunii americane.
"Faptul că muzica pe care eu am creat-o şi am interpretat-o a fost folosită ca o tactică împotriva umanităţii mă dezgustă", s-a plâns chitaristul Tom Morello, de la Rage Against the Machine, care face parte şi el din grupul artiştilor care au fost "difuzaţi" în închisoarea din Cuba, unde au fost aduşi suspecţi terorişti din toată lumea.
Petiţia artiştilor a fost trimisă mai multor instituţii americane, între care CIA, FBI, Ministerul Apărării şi Arhivele Securităţii Naţionale din Washington. Purtătorul de cuvânt al CIA, George Little, nu a negat că la Guantanamo s-ar fi folosit muzică, ci doar a încecat să dezmintă acuzaţiile că aceasta s-ar fi făcut în scopul torturii, spunând că muzica a fost folosită "din motive de securitate (...) ca să mascheze sunetele şi să împiedice comunicarea între deţinuţi" şi că volumul era oricum "la un nivel sub cel al concertelor live". Totuşi, artiştii care fac acum campanie împotriva torturii spun că muzica a fost folosită în special în timpul interogatoriilor deţinuţilor.
Încă din primele zile ale mandatului său prezidenţial, Barack Obama a promis că va închide centrul de detenţie de la Guantanamo, însă demersurile lui sunt încetinite din cauza problemelor de logistică ivite pe parcurs.