Pentru a 12-a oară, Belgia asigură preşedinţia rotativă semestrială a Consiliului Uniunii Europene, preluând ştafeta, la 1 iulie, de la Spania
Preşedinţia belgiană a Uniunii Europene, care va începe la data de 1 iulie, are pe primul loc în lista de priorităţi asigurarea unei stabilităţi economice şi financiare a Europei.
Acest obiectiv, alături de altele importante, a fost anunţat de premierul belgian în exerciţiu, Yves Leterme, care a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, la Bruxelles, programul preşedinţiei belgiene a Consiliului Uniunii Europene în următorul semestru.
În ceea ce priveşte mijloacele de punere în aplicare a acestei strategii, Leterme a precizat că "Strategia UE 2020", adoptată de liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii în cadrul Consiliului European, la data de 17 iunie, este sursa mijloacelor adecvate pentru reluarea creşterii economice în UE, iar principalele pârghii pentru îndeplinirea acestui obiectiv sunt aplicarea măsurilor de consolidare a Pactului de Creştere şi Stabilitate şi îmbunătăţirea guvernanţei economice.
În acest sens, premierul belgian a explicat faptul că UE are nevoie de o integrare financiară bine consolidată, de un nou sistem de supraveghere financiară şi de măsuri mai eficiente privind protecţia consumatorilor. Un rol important în realizarea obiectivului unei creşteri economice durabile în Europa, în cadrul "Srategiei UE 2020", îl au, de asemenea, politicile de coeziune şi cele privind fondurile structurale, a mai spus Leterme.
O altă prioritate a preşedinţiei semestriale a Belgiei anunţată de Leterme este aplicarea "în spiritul şi litera sa" a Tratatului de la Lisabona. El a ţinut să precizeze, referitor la această prioritate, faptul că nu va deschide din nou dezbaterile asupra acestui Tratat sau, cel puţin, acestea nu se vor încadra în rândul priorităţilor de pe agenda belgiană a UE, ci accentul va cădea pe aplicarea Tratatului.
În privinţa domeniului Justiţiei şi Afacerilor Interne (JAI), se au în vedere continuarea aplicării eficiente a Programului Multianual Stockholm (2010-2014), crearea unei politici europene comune în domeniul azilului având la bază respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi crearea unui standard ridicat de protecţie în conformitate cu Convenţia de la Geneva. Tot o prioritate a preşedinţiei belgiene a UE va fi strategia de mediu, în cadrul căreia trebuie adoptate măsuri ca directiva pentru emisiile de CO2 pentru vehiculele comerciale uşoare şi "decarbonizarea" sectorului transporturilor, a mai precizat Leterme.
Citește pe Antena3.ro