x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Berlusconi se joacă de-a demisia

Berlusconi se joacă de-a demisia

26 Oct 2011   •   10:14
Berlusconi se joacă de-a demisia

Cotidianul italian La Repubblica anunta demisia premierului Silvio Berlusconi si alegeri anticipate la inceputul anului viitor.

Insa, conform BBCnews, coalitia de guvernare din Italia a ajuns, aseara, la un compromis, astfel ca mandatul lui Berlusconi se prelungeste, iar acesta poate participa, linistit, la reuniunea liderilor din zona monetara euro.

Conform La Repubblica, Berlusconi ar fi convenit sa demisioneze la cererea formatiunii separatiste Liga Nordului, condusa de Umberto Bossi, membra a coalitiei de guvernare si, initial, si-ar fi dat acordul, cu conditia adoptarii legii de majorare a varstei de pensionare la 67 de ani, etapizat, pana in anul 2026. Majorarea varstei de pensionare este solicitata de institutiile financiare (inclusiv de Comisia Europeana), pentru ca Italia sa beneficieze de suportul financiar necesar evitarii intrarii in incapacitate de plata. Italia are nevoie de 600 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani, pentru a-si achita imprumuturile scadente. Datoria publica a Italiei se cifreaza la 1.800 de miliarde de euro, reprezentand 120% din PIB.

Berlusconi domina scena politica italiana de 17 ani. El a anuntat, marti, ca intentioneaza sa lase presedintia executiva a partidului sau (al Libertatii Populare, fost Forza Italia), urmand sa ramana doar presedinte fondator. Dar analistii politici din 'cizma' considera ca este doar o miscare tactica, menita sa atraga atentia asupra sa. De fapt, Berlusconi ar spera la un nou mandat, iar in acest moment nu are un contracandidat credibil, astfel ca alegerile anticipate ar fi convenabile.

×