x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden susține acordul privind frontiera din Senat. El promite să „închidă granița”, atunci când semnează legea

Biden susține acordul privind frontiera din Senat. El promite să „închidă granița”, atunci când semnează legea

de Redacția Jurnalul    |    27 Ian 2024   •   23:40
Biden susține acordul privind frontiera din Senat. El promite să „închidă granița”, atunci când semnează legea
Sursa foto: Hepta

Președintele Joe Biden a declarat că acordul privind frontierele negociat în Senatul SUA este cel mai „dur și corect” set de reforme posibil și a promis că va „închide frontiera” în ziua în care va semna legea, scrie Reuters.

Discuțiile bipartizane au atins un punct critic pe fondul opoziției tot mai mari a republicanilor. Unii republicani au stabilit că un acord privind securitatea frontierelor este o condiție pentru continuarea ajutorului pentru Ucraina.

La începutul zilei, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, a declarat că acordul este „mort din fașă” în forma sa actuală, potrivit unei scrisori adresate legislatorilor republicani din Camera Reprezentanților, analizată de Reuters.

Biden, un democrat care candidează pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, s-a confruntat în timpul președinției sale cu un număr record de migranți prinși trecând ilegal frontiera dintre SUA și Mexic. Republicanii susțin că Biden ar fi trebuit să păstreze politicile restrictive ale fostului președinte republican Donald Trump.

„Ceea ce a fost negociat ar fi - dacă ar fi adoptat în lege - cel mai dur și mai corect set de reforme pentru securizarea frontierei pe care l-am avut vreodată în țara noastră”, a declarat Biden într-un comunicat.

„Mi-ar oferi, în calitate de președinte, o nouă autoritate de urgență pentru a închide frontiera atunci când aceasta devine copleșită. Și dacă mi se va da această autoritate, o voi folosi în ziua în care voi semna legea”, a mai spus el.

Casa Albă a fost de acord cu noi limite privind azilul la graniță, inclusiv cu crearea unei puteri de expulzare care ar permite ca migranții care trec ilegal frontiera dintre SUA și Mexic să fie returnați rapid în Mexic dacă numărul de migranți depășește 4.000 pe zi, au declarat trei surse familiare cu acest subiect.

Dacă întâlnirile ar depăși 5.000 pe zi, utilizarea autorității de expulzare ar deveni obligatorie, potrivit surselor care au solicitat anonimatul pentru a discuta detaliile negocierilor private.

În decembrie, întâlnirile au depășit în medie, peste 9.500 pe zi, potrivit statisticilor guvernului american publicate vineri.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: acord frontiera SUA Joe Biden