x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden îl scoate pe Obama din șanț, refuză să îi pronunțe numele

Biden îl scoate pe Obama din șanț, refuză să îi pronunțe numele

de Mihaela Biliovschi    |    13 Oct 2012   •   00:11
Biden îl scoate pe Obama din șanț, refuză să îi pronunțe numele
Corespondență de la Washington, D.C.
Dezamăgire în rândul republicanilor pentru că Biden nu a gafat. Răsuflare ușurată în tabăra democraților pentru că Biden nu a spus lucruri trăsnite.

Democrații au motive să se reanimeze, după dezastrul de săptămâna trecută când Obama a apărut extrem de slab în fața a zeci de milioane de americani.

La prima și ultima dezbatere dintre candidații la vicepreședinție din acest ciclu electoral, Biden a trecut imediat la atac, refuzând să răspundă întrebării legate de atacul terorist din Bengazi.

”Biden a realizat în primele cinci minute ale dezbaterii mai mult decât Obama în 90 de minute,” a scris un telespectator pe Twitter, făcând din nou referire la prestația lamentabilă a președintelui Americii.

Zâmbet bizar la Biden
Rețeaua de socializare Twitter a înregistrat peste 500.000 de mesaje despre zâmbetul bizar al vicepreședintelui. Deși dezbaterea a fost deschisă pe tonul sombru al incidentelor din Benghazi și greșelile Administrației Obama, vicepreședintele Joe Biden nu s-a putut abține din râs aproape pe tot parcursul confruntării politice.

”Nu înțeleg ce găsește Biden de râs când țara noastră e într-o situație deplorabilă,” s-a plâns o telespectatoare.
Dezbaterea a fost una acerbă, fără îndoială. Deși există o diferență de vârstă de 31 de ani între el și Biden, Paul Ryan s-a purtat mult mai profesional și a atacat problemele cu declarații ferme. Unde a greșit, a fost lipsa de claritate în agenda economică pe care el și partenerul său, candidatul la Președinție Mitt Romney, doresc să o impună întregii țări.

Un alt punct slab al republicanilor il reprezint` drepturile femeilor. Ryan consideră că avortul trebuie să fie declarat ilegal. Singurele excepții, a punctat Ryan, în care femeile ar avea drept să facă avort, sunt cazurile de incest, de viol sau când viața femeii este pusă în pericol ca rezultat al nașterii.

Serviciile de informații sunt de vină
Deși expert în politica externă, Biden nu s-a afirmat clar în acest domeniu. El a pasat vina pe serviciile de inteligență când a fost întrebat de ce Administrația Obama nu a spus adevărul despre atacul din Benghazi. Presat să clarifice aspecte legate de Iran și ambițiile sale nucleare, Biden a răspuns că serviciile de informații americane sunt încrezătoare că Iranul nu va avea o armă funcțională pentru cel puțin încă patru ani. Această declarație contrazice afirmațiile premierului israelian Benjamin Netanyahu care, la întrunirea Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York a prezentat o diagramă conform căreia Iranul e la două luni distanță de a obține uranium îmbogățit, folosit în confecționarea de arme nucleare.

În plus, Biden tocmai a dat cu șutul serviciilor secrete, dar și lui, când a spus că acestea au greșit în caracterizarea atacului din Benghazi, iar câteva minute mai târziu arătându-se încrezător în evaluarea efectuată de servicii în privința realității nucleare din Iran.

Dezbaterea nu a fost o baie de sânge, așa cum se anticipa. Conform unui sondaj CNN efectuat imediat după confruntare, 48% dintre respondenți au declarat că Paul Ryan a câștigat bătălia. Doar 44% i-au dat credit democratului Biden. Dincolo de a impresiona publicul, cea mai importantă misiune a celor doi combatanți a fost promovarea candidatului la Președinția Americii. Barometrul care spune totul este faptul că numele lui Mitt Romney a fost pronunțat de 54 de ori pe durata dezbaterii. Obama a fost menționat pe nume doar de 17 ori, între care Ryan l-a menționat in criticile sale de 11 ori, moderatoarea de 5 ori în întrebările sale iar Biden a pronunțat numele șefului de stat doar o singură dată.

Întreruperi, râsete și sete
Pe Twitter lumea s-a arătat ofensată de întreruperile multiple și neprofesionale pe care Biden le-a angajat pe durata celor 90 de minute. Vicepreședintele s-a injectat în discuții de fiecare dată când contracandidatul Ryan a atacat Administrația Prezidențială. În plus, el s-a plâns că nu i s-a acordat timp egal pentru a răspunde la întrebări. Conform cronometrului CNN, Biden a vorbit mai mult decât Ryan.

Telespectatorii au mai remarcat și cantitatea imensă de apă pe care Ryan a consumat-o pe timpul discu]iilor politice. Unul dintre ei a scris: ”Ryan e făcut acum din 6% substanță, 94% apă.”

Controversat a fost faptul că revista Time Magazine a publicat în ziua dezbaterii fotografii cu Paul Ryan în ipostaze relaxate. Ryan apare cu o șapcă de baseball roșie purtată în still rapper, ridicând la fiare, cu căști de iPod în urechi. Fotografiile, s-a înțeles mai târziu, erau destinate unui articol în care revista Time avea să îl declare pe Ryan persoana anului. Însă editorii s-au angajat în subterfugii, au renunțat la articol și au publicat ipostazele în ziua critică a dezbaterilor. Aceștia au refuzat să răspundă acuzațiilor că gestul lor este unul cu încărcătură politică, destinat în a înclina balanța politică în defavoarea republicanilor.

Bătălia mușchilor ce nu erau
Reacționând la mușchii de invidiat ai tânărului republican, revista americană de satiră, The Onion, a publicat fotografii cu Joe Biden în ipostaze similare. Glumețul Joe apare la bustul gol, cu pantaloni scurți, burtă și tatuaje spălăcite pozând lângă o mașină sport. The Onion a precizat că fotografiile au fost prelucrate în Photoshop.

Pe scurt, democrații se pot bucura că ”sângerarea” produsă de Obama săptămâna trecută a fost oprită. Obama mai primește o șansă. Republicanii pot sărbători faptul că Paul Ryan a făcut o impresie foarte bună în prima sa apariție televizată live la nivel național. Lupta e în toi, din nou.

×
Subiecte în articol: alegeri SUA Joe Biden Paul Ryan