x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina îşi numără morţii. ONU cere respectarea drepturilor omului

Ucraina îşi numără morţii. ONU cere respectarea drepturilor omului

24 Iun 2014   •   20:48
Ucraina îşi numără morţii. ONU cere respectarea drepturilor omului

Confruntările dintre armata ucraineană şi rebelii proruşi din estul Ucrainei au făcut 423 de morţi, civili şi militari, în perioada 15 aprilie-20 iunie, a indicat azi secretarul general adjunct al ONU pentru drepturile omului, Ivan Simonovic.

El a semnalat, totodată, într-o intervenţie avută în Consiliul de Securitate, după cum relatează AFP, că numărul persoanelor strămutate în Ucraina 's-a dublat în ultimele două săptămâni, având loc o importantă mişcare a populaţiei - estimată la 15.200 de persoane - în regiunile Doneţk şi Lugansk' (est).

La data de 23 iunie, a precizat Simonovic, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (HCR) a înregistrat în total peste 46.100 de persoane strămutate, dintre care 11.500 venind din Crimeea şi peste 34.600 din estul Ucrainei, dar cifrele reale, a spus el, 'sunt probabil mai ridicate'.

Ivan Simonovic, autorul unui raport pe subiectul situaţiei drepturilor omului în Ucraina, publicat la 18 iunie, a mai declarat în faţa Consiliului de Securitate că guvernul ucrainean trebuie 'să se abţină de la utilizarea forţei într-o manieră excesivă' în operaţiunile sale împotriva opozanţilor proruşi care controlează o parte din estul ţării.

'Noi nu am primit informaţii care să arate că populaţia a fost deliberat luată drept ţintă, dar anchetăm cazurile de acuzaţii potrivit cărora forţele de securitate ar fi putut lua măsuri pentru evitarea de pierderi de vieţi omeneşti', a explicat Ivan Simonovic. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: ucraina morti