x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biserică creştină incendiată de extremişti evrei (GALERIE FOTO)

Biserică creştină incendiată de extremişti evrei (GALERIE FOTO)

18 Iun 2015   •   17:55
Biserică creştină incendiată de extremişti evrei (GALERIE FOTO)

Celebrul lăcaş de cult romano-catolic 'Biserica Înmulţirii Pâinilor şi a Peştilor', situat în orăşelul israelian Tabgha, pe malul de nord-vest al Mării Galileii, a fost grav avariat de un incendiu joi dimineaţa ce ar fi fost provocat de către extremişti evrei, relatează Reuters, Xinhua şi Petra.

Biserica este ridicată pe locul unde se crede că Iisus a făcut un miracol hrănind 5.000 de oameni cu cinci pâini şi doi peşti. Loc tradiţional de pelerinaj, biserica a fost construită în anii 1980 şi este în grija Ordinului Benedictin.

Un vers dintr-o rugăciune evreiască denunţând credinţa ''în falşi dumnezei'' a fost scris cu spray roşu pe pereţii bisericii, fapt ce sugerează că extremişti evrei ar fi responsabili de provocarea incendiului.


''Pompierii au sosit la faţa locului şi focul a fost stins, dar au fost provocate pagube importante bisericii, atât în interior, cât şi în exterior'', a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei israeliene, Micky Rosenfeld.

Potrivit pompierilor, ancheta preliminară arată că flăcările au izbucnit în mai multe locuri în interiorul bisericii, o dovadă că focul a fost provocat deliberat.

''Incendierea bisericii este un act laş şi josnic ce contravine valorilor fundamentale ale Israelului'', a afirmat într-un comunicat ministrul israelian al securităţii interne, Gilad Erdan, citat de Reuters.


Asociaţia ''Rabinii pentru drepturile omului'' a afirmat că din 2009 au avut loc 43 de atacuri asupra unor cimitire, biserici, moschei şi mănăstiri în Israel şi în teritoriile ocupate Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

Zeci de arestări au fost făcute în astfel de cazuri, dar au existat puţine inculpări şi condamnări. Poliţia şi procurorii au recunoscut faptul că, din cauza vârstei tinere a multora dintre presupuşii infractori, tribunalele au fost nevoite să dea dovadă de indulgenţă.

Atacurile au fost condamnate de spectrul politic, deşi suspecţii sunt rareori prinşi şi judecaţi, notează la rândul său Xinhua.

Potrivit agenţiei Petra, şeful Coaliţiei naţionale creştine palestiniene, Dimitri Dilani, a afirmat într-un comunicat că atacul asupra bisericii este o consecinţă a atitudinii guvernului israelian, care este responsabil de această faptă. El a invocat necesitatea sporirii protecţiei locurilor sfinte islamice şi creştine, îndeosebi ca urmare a unui nivel fără precedent de violenţe împotriva lor.

×
Subiecte în articol: biserica incendiata de evrei