x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit. Comisia Europeană a făcut public proiectul actului de divorț

Brexit. Comisia Europeană a făcut public proiectul actului de divorț

28 Feb 2018   •   17:45
Brexit. Comisia Europeană a făcut public proiectul actului de divorț

Negociatorul șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a recunoscut că este posibil să fie nevoie de verificări la frontiere în Marea Britanie, în contextul în care Bruxelles-ul a publicat un proiect al actului de divorț, conform căruia Irlanda de Nord va rămâne în piața unică și în uniunea vamală după Brexit, scrie The Guardian.

Potrivit lui Barnier, această schiță de tratat include o secțiune conform căreia Irlanda de Nord va rămâne „aliniată” cu Irlanda, membră a Uniunii Europene, cu piața unică și uniunea vamală.

Într-o dezvoltare care împinge negocierile într-o fază periculoasă, Uniunea Europeană a spus că teritoriul Irlandei de Nord ar putea fi considerat o parte a teritoriului vamal al Uniunii Europene după Brexit, cu verificări ale bunurile venite din restul Marii Britanii, pentru a evita apariția unei „frontiere dure” între Irlanda și Irlanda de Nord.

În cadrul proiectului actului de divorț, o serie de legislații privind piața unică s-ar putea aplica, de asemenea, pentru a se asigura că provincia se află în concordanță cu legile Republicii Irlandeze relevante pentru fluxul de comerț nord-sud și pentru menținerea tuturor părților din Acordul Vinerea Mare care a păstrat pacea încă din 1998.

„Proiectul de acord publicat de Comisia Europeană, dacă va fi pus în practică, va afecta negativ piața comună britanică și va amenința integritatea constituțională a Regatului Unit, creând o frontieră vamală și legală în Marea Irlandei. Niciun prim-ministru britanic nu ar putea accepta vreodată acest lucru”, a spus Theresa May în fața deputaților britanici, scrie AFP.

Michel Barnier a subliniat că acest aspect este în concordanța cu ceea ce s-a convenit în decembrie cu premierul britanic, însă poate fi înlocuit dacă Londra prezintă o soluție alternativă detaliată.

×