x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BULGARIA - Afacere cu “timpane”

BULGARIA - Afacere cu “timpane”

de Petio Petkov    |    23 Sep 2008   •   00:00

Fiecare al zecelea poliţist din Bulgaria este angajat al serviciilor de urmărire şi ascultare. Peste 5.000 fac parte din Direcţia “Operaţiuni tehnice” – cea mai secretă din toate care există în componenţa Ministerului de Interne, scrie cel mai popular săptămânal politic bulgar, 168 de ore.



Fiecare al zecelea poliţist din Bulgaria este angajat al serviciilor de urmărire şi ascultare. Peste 5.000 fac parte din Direcţia “Operaţiuni tehnice” – cea mai secretă din toate care există în componenţa Ministerului de Interne, scrie cel mai popular săptămânal politic bulgar, 168 de ore.  În ultimii doi ani, direcţia a cheltuit pentru operaţiuni speciale echivalentul a 50 de milioane de euro. Abia între 2% şi 5% din “producţia” ascultătorilor a fost însă folosită în sala de tribunal. În ultimii ani ai guvernării dictatorului Jivkov, “ochi şi urechi” ai miliţiei populare au fost 800 de ofiţeri ai direcţiei 4 securitate.

PROFITABILĂ

Şeful comisiei parlamentare pentru afaceri interne, Mincio Spasov, s-a declarat surprins de înflorirea inexplicabilă a ascultării şi de eficienţa sa scăzută în combaterea corupţiei şi crimei organizate. El a cerut întărirea controlului asupra serviciilor speciale. În presă au apărut informaţii privind existenţa unei adevărate pieţe negre a stenogramelor din operaţiunile de ascultare. Ofiţeri ai poliţiei au devenit milionari după ce au ajuns în posesia unor înregistrări compromiţătoare.  “Este o piaţă ca oricare alta. Informaţia costă”, declara un fost ofiţer din Serviciul naţional de combatere a crimei organizate.

×
Subiecte în articol: externe