x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria: Ascultări fără mandat

Bulgaria: Ascultări fără mandat

de Petio Petkov    |    21 Mar 2009   •   00:00

Ministerul de Interne şi serviciile speciale din Bulgaria au accesat în 2008 listele de convorbiri telefonice şi prin internet a peste 40.000 de persone fără a cere de la tribunal aprobările necesare.



Este vorba de 330.000 astfel de documente, a anunţat deputatul din opoziţia de dreapta Atanas Atanasov, ex-şef al serviciului naţional de securitate. Mai târziu informaţia a fost confirmată de preşedintele comisiei parlamentare de afaceri interne Mincio Spasov. Ministrul de Interne Mihail Micov a refuzat să comenteze referindu-se la confidenţialitatea informaţiei.

Conform constituţiei, secretul corespondenţei poate fi ocolit numai în scopul prevenirii unor infracţiuni foarte grave şi obligatoriu printr-o decizie judecătorească. Preşedintele comisiei parlamentare a recunoscut că nu există garanţii împotriva unor abuzuri cu informaţia respectivă. Cu ultimele amendamente la Legea telecomunicaţiilor, accesul la traficul internet şi prin telefon va putea fi permis în cazuri exepţionale.

Ministrul de Interne a cerut vineri parlamentului ca această regulă să fie liberalizată astfel încât urmărirea şi ascultarea să fie posibile în scopul prevenirii tuturor infracţiunilor, nu numai asasinatelor şi actelor teroriste. Comisia parlamentară însă a decis că poliţia şi serviciile speciale îşi pot îmdeplini atribuţiile şi în cadrul actualelor prevederi legale. Pentru accesul nelimitat la traficul internet şi la listele de convorbiri telefonice s-au pronunţat numai deputaţii socialişti şi cei din partidul etnicilor turci şi al musulmanilor.

×
Subiecte în articol: externe