x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria: Boiko Borisov caută aliați

Bulgaria: Boiko Borisov caută aliați

28 Mar 2017   •   10:51
Bulgaria: Boiko Borisov caută aliați

Fostul premier bulgar, Boiko Borisov, întărit de victoria partidului său conservator în fața socialiștilor la alegerile legislative de duminică, s-a lansat ieri în căutarea de aliați pentru formarea unui guvern și pentru asigurarea unui al treilea mandat de prim-ministru sub semnul stabilității, transmite AFP.

Rezultatele oficiale după numărarea a 94% din voturi arată că partidul lui Borisov, GERB, a obținut 32,6% din sufragii și 96 din cei 240 de aleși, mai mulți decât în parlamentul actual (84). Această reușită este o surpriză fericită pentru Borisov, al cărui partid era cotat practic la egalitate cu socialiștii (PSB) în sondajele din ultimele săptămâni. Socialiștii, care au obținut 27% din voturi (79 de mandate), și-au crescut de peste două ori numărul parlamentarilor, însă nu au reușit să îi înlăture de la putere pe conservatori, care domină scena politică din 2009. „PSB s-a prezentat ca partid care aduce schimbarea, însă a exagerat prezentându-se ca o alternativă la statu-quo în politica externă" și promițând o apropiere de Rusia, afirmă politologul Ognian Mintcev, citat de AFP. Acum Borisov trebuie să obțină o majoritate pentru a guverna, în contextul în care cel de-al doilea mandat al său, pe care l-a scurtat printr-o demisie la sfârșitul lui 2016, în urma înfrângerii suferite la prezidențiale de candidatul susținut de el, a fost marcat de dezacorduri în cadrul coaliției.

Împotriva socialiștilor

Viitorul guvern riscă de asemenea să fie instabil. Negocierile pentru formarea unei coaliții de guvernare sunt inevitabile în sistemul proporțional de vot din Bulgaria. Observatorii politici cred că Borisov nu a obținut un vot de adeziune, însă persoane care nu sunt mulțumite de politica GERB l-au susținut pentru a nu-i vedea pe socialiști ajunși la putere.

Borisov este un fost bodyguard, devenit șef de poliție

 

 

×
Subiecte în articol: boiko borisov