x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria părăseşte Irakul

Bulgaria părăseşte Irakul

de Petio Petkov    |    14 Noi 2008   •   00:00

Bulgaria îşi va retrage trupele din Irak între 15 şi 20 de decembrie, a anunţat primul ministru Serghei Stanişev. Decizia a fost adoptată în şedinţa de joi a guvernului.

Participarea la această misiune a costat peste 155 de milioane de leva (aproximativ 80 de milioane de euro). Aici intră armamentul, echipamentele şi salariile militarilor. Toate celelalte cheltuileli, de transport, logistică etc., au fost suportate din bugetul forţei multinaţionale. În medie, în ultimii doi-trei ani operaţiunea irakiană a costat mai puţin de 15 milioane de euro pe an. În cursul misiunii şi-au pierdut viaţa 13 militari bulgari şi şase civili. În momentul de faţă, în Irak se află 155 de soldaţi şi ofiţeri.

Ivailo Kalfin, viceprim-ministru şi ministru de Externe, a declarat că participarea la operaţiunea de menţinere a păcii a deschis posibilităţi mai bune pentru oamenii de afaceri bulgari. În cei cinci ani ai misiunii au fost reconstruite 97 de obiecte civile şi militare evaluate la aproape 3 milioane de dolari, au fost instruiţi 1650 de militari şi poliţişti irakieni.

Bulgaria a informat partenerii din coaliţia antiteroristă despre decizia sa.

 

×
Subiecte în articol: externe