x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgaria, scoasă din schema South Stream!?

Bulgaria, scoasă din schema South Stream!?

10 Aug 2009   •   00:00

Preşedintele Bulgariei, Gheorghi Părvanov, a estimat duminică la Plovdiv că s-ar putea ca ţara sa să fie lăsată pe dinafară în ce priveşte proiectul South Stream dacă Sofia ezită prea mult, relatează genţia bulgară de presă Novinite.



Părvanov a avertizat că proiectul conductei de gaz South Stream, sponsorizat de Rusia, ar putea ocoli Bulgaria: ''N-ar trebui să excludem posibilitatea ca, dacă suntem ezitanţi, acest proiect ar putea să ne ocolească şi să treacă prin Turcia şi Grecia şi apoi să ajungă în Italia. În acest caz, Bulgaria ar fi lăsată pe dinafară''. Novinite, citată de Agerpres, precizează că preşedintele Părvanov s-a referit la recentul acord ruso-turc, semnat joia trecută de către premierul rus,Vladimir Putin, şi de cel turc, Recep Tayyip Erdogan, şi care prevede ca gazoductul South Stream să tranziteze apele teritoriale turceşti.

Gheorghi Părvanov a mai spus că Bulgaria trebuie să fie pregătită pentru noi probleme în ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale şi că instituţiile Uniunii Europene de la Bruxelles au avertizat deja în legătură cu această posibilitate. ''Nu mă îndoiesc de faptul că trebuie accelerat proiectul privind centrala nucleară de la Belene. Voi reaminti o idee a mea: ţări vecine, precum Serbia şi Macedonia, de exemplu, ar trebui cooptate şi ele în cadrul proiectului. Preşedinţii lor au fost de acord cu aceasta'', a mai spus Părvanov, referindu-se la soarta neclară a proiectului centralei nucleare de la Belene.

×
Subiecte în articol: externe