x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarii dezbat redeschiderea reactoarelor vechi de la Kozlodui

Bulgarii dezbat redeschiderea reactoarelor vechi de la Kozlodui

de Petio Petkov    |    15 Ian 2009   •   00:00

Corespondenţă din Sofia
Deputaţii bulgari au început dezbaterile pe marginea a trei propuneri privind redeschiderea blocurilor de 440 MW ale centralei de la Kozlodui, pe fondul crizei gazelor.



Cel mai radical este proiectul de lege al ultranaţionaliştilor din partidul Ataka, care prevede repunerea în funcţiune a tuturor celor patru reactoare mai vechi ale centralei. Liderul ultranaţionalist Volen Siderov a declarat că numai pe această cale ţara îşi va putea recuceri poziţia de centru energetic al Balcanilor. Celelalte două proiecte prevăd repunerea în funcţiune numai a reactoarelor 3 şi 4. Iniţial, propunerile au fost respinse de către premierul Serghei Stanişev, dar ieri el a avertizat că Bulgaria va putea reporni un reactor (reactorul 3) dacă prelungita criză a gazelor se va extinde şi mai mult. Liderul socialist a dat de înţeles că Uniunea Europeană a fost deja informată.

Săptămâna trecută, Bruxellesul a respins însă categoric chiar posibilitatea de a începe discuţii pe această temă. Articolul 36 din acordul de aderare nu poate fi activat întrucât acum este vorba numai despre o criză a gazelor, şi nu a sistemului energetic. Lipsită de gaze ruseşti, Bulgaria continuă să exporte electricitate cu o putere de peste 600MW şi dispune de rezerve de încă 600 MW.

×
Subiecte în articol: externe