x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bulgarii încearcă să blocheze fraudele în SAPARD

Bulgarii încearcă să blocheze fraudele în SAPARD

de Petio Petkov    |    20 Sep 2008   •   00:00

Fondul de stat “Agricultura” a predat Procuraturii 101 cazuri de nereguli în proiecte finanţate de programul SAPARD.

Fondul de stat “Agricultura” a predat Procuraturii 101 cazuri de nereguli în proiecte finanţate de programul SAPARD. În 51 dintre ele se poate vorbi despre oferte false, în 50 – despre finanţări cerute, care depăşesc cu mult preţurile medii de pe piaţă. Experţii fondului au anchetat proiecte în valoare de peste 300 de milioane de euro din perioada iulie 2001 – august 2008, au făcut peste 20.000 de documentări pe Net pentru preţuri şi active, au realizat 1.100 de interviuri.

Din analizeze efectuate reiese că 7& dintre toate cele peste 3.500 de proiecte aprobate conţin fraude. Nu sînt însă luate în calcul proiectele în care există “conflict de interese”. În Codul Penal bulgar, această categorie de infracţiuni nici nu există. Procuratura va putea ordona anchetarea celor 101 cazuri de noua Agenţie pentru Securitate Naţională (DANS). Pînă acum, cei vinovaţi de fraudarea sistemului au restituit echivalentul a 2,5 milioane de euro. “De la schimbarea conducerii fondului au fost constatate numei 20 de noi cazuri de fraudă”, a anunţat directorul său executiv, Atanas Kancev.

Ca un răspuns la criticile conţinute în ultimul raport de monitorizare al Comisiei Europene din iunie, Fondul a comandat companiilor de consultanţă Grand Torton şi Deloit Odit efectuarea de analize şi elaborarea de analize ţi elaborarea unor posibile scenarii pentru fraudarea sistemului de acces la programul SAPARD. La baza recomandărilor va fi modificat cadrul legal. În acest mod va putea fi reluată finanţarea a 571 de proiecte, blocate de Comisia Europeană la începutul acestui an.

×
Subiecte în articol: externe