x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bundestagul are un nou președinte. Germania este condusă de un guvern de centru-stânga

Bundestagul are un nou președinte. Germania este condusă de un guvern de centru-stânga

26 Oct 2021   •   17:05
Bundestagul are un nou președinte. Germania este condusă de un guvern de centru-stânga

Bärbel Bas, din cadrul Partidului Social-Democrat (SPD), a fost aleasă marţi în funcţia de preşedinte al Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei, succedându-l pe Wolfgang Schäuble, informează publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Bärbel Bas, în vârstă de 53 de ani, a primit 576 de voturi pentru din totalul de 724, în prima şedinţă a noii legislaturi din Germania.

"Mulţumesc din toată inima pentru acest vot. Voi fi preşedintele tuturor parlamentarilor", a declarat Bärbel Bas.

În discursul final, Wolfgang Schäuble, care a fost preşedinte al Bundestagului din octombrie 2017 până acum, a pledat pentru reformarea sistemului electoral german. "Dacă am reuşi să modificăm sistemul electoral, nu aş mai fi atât de trist după experienţele amare din ultima legislatură. Este necesar un sistem electoral mai simplu, acest lucru nu suportă amânare", a afirmat Wolfgang Schäuble. Politicianul din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a pierdut postul de preşedinte al Bundestagului după victoria Partidului Social-Democrat în scrutinul parlamentar.

Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga) s-a clasat pe primul loc în scrutinul legislativ desfăşurat la sfârşitul lunii septembrie în Germania, obţinând 25,7% din voturi (206 locuri în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului). Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) se situează pe locul doi, cu 24,1% (196 de locuri în Bundestag), şi va ajunge în opoziţie dacă SPD va forma o coaliţie guvernamentală cu Alianţa '90/Verzi şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP).

Mediafax

×
Subiecte în articol: Bundestag