x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bush sprijină planul Israelului de a ataca Iranul

Bush sprijină planul Israelului de a ataca Iranul

de Ovidiu Ciutescu    |    14 Iul 2008   •   00:00
Bush sprijină planul Israelului de a ataca Iranul

14:05 • Preşedintele George W. Bush a informat Guvernul israelian că este pregătit să aprobe o acţiune militară împotriva facilităţilor nucleare ale Iranului dacă negocierile cu Teheranul nu ajung la un rezultat, a declarat un oficial de rang înalt al Pentagonului.

Preşedintele George W. Bush a informat Guvernul israelian că este pregătit să aprobe o acţiune militară împotriva facilităţilor nucleare ale Iranului dacă negocierile cu Teheranul nu ajung la un rezultat, a declarat un oficial de rang înalt al Pentagonului.


TESTE. În ciuda opoziţiei generalilor americani şi a scepticismului privind capacitatea Americii de a face faţă consecinţelor militare, politice şi economice ale unei astfel de acţiuni, preşedintele american ar fi dat "lumină galbenă" planului Israelului de a ataca facilităţile nucleare iraniene. "Lumina galbenă înseamnă definitivaţi pregătirile, fiţi gata pentru un atac imediat şi anunţaţi-ne cînd sunteţi pregătiţi". Dar israelienilor li s-a transmis să nu se aştepte la sprijin din partea forţelor armate americane. De asemenea, Ierusalimul nu va putea folosi bazele militare ale SUA din Irak pentru suport logistic. Testele efectuate de Teheran săptămîna trecută au fost catalogate de Washington drept provocatoare, dar Pentagonul şi CIA nu consideră că acestea ar reprezenta o ameninţare imediată asupra Israelului sau a Statelor Unite. "Totul depinde de Israel", a spus oficialul militar: "Administraţia actuală nu va ataca Iranul, s-a decis deja acest lucru. Dar preşedintele este preocupat de ameninţarea nucleară împotriva Israelului şi este convins că doar forţa va împiedica Teheranul". El a adăugat că Israelul nu a prezentat, pînă în prezent, un plan militar convingator. În interiorul Pentagonului există însă o serioasă rezistenţă în privinţa unui atac asupra republicii islamiste, de teama represaliilor: "Militarii se opun planului de atac, în principal din cauză că acesta ar putea pune în pericol viaţa soldaţilor noştri din Irak şi Afganistan", a spus sursa citata. Calculele sunt complicate, atît la Tel Aviv cît şi la Washington, de perspectiva ca Barack Obama să cîştige alegerile, în condiţiile în care candidatul democrat a afirmat clar că preferă negocierile în locul forţei. "In locul Israelului, nu aş mai astepta", a concluzionat oficialul Pentagonului.

×
Subiecte în articol: externe