x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Calaul" premierului sarb Zoran Djindjici, dupa gratii

"Calaul" premierului sarb Zoran Djindjici, dupa gratii

de Irina Cristea    |    19 Iul 2005   •   00:00
"Calaul" premierului sarb Zoran Djindjici, dupa gratii

Principalul suspect in asasinarea premierului sarb Zoran Djindjici a fost condamnat la 40 de ani de inchisoare.

Milorad Ulemek (foto), zis "Legia" nu a primit aceasta pedeapsa pentru implicarea in cazul Djindjici, ci pentru ca a organizat, la ordinul fostului presedinte iugoslav, Slobodan Milosevici, "o grupare criminala avand drept scop asasinarea fostului lider sarb Ivan Stambolici si a actualului ministru de Externe, Vuk Draskovici", in urma cu cinci ani. Fostul sef al politiei secrete a fost, si el, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru ca s-a facut ca nu are cunostinta despre activitatile lui Milorad Ulemek.

Stambolici, care s-a aflat la conducerea tarii din 1986 in 1987, a fost luat pe sus dintr-un parc din Belgrad, unde isi facea de obicei alergarea de intretinere. A fost asasinat la mai multi kilometri de Capitala, iar trupul sau a fost descoperit abia in 2003. Atacul asupra lui Vuk Draskovici a avut loc tot in 2000, cand mai multe persoane au deschis focul asupra lui intr-o statiune din Muntenegru. Draskovici a scapat doar cu cateva rani.

ASPRI
Considerat drept principalul artizan al planului de lichidare a lui Djindjici, "Legia" trebuie sa se astepte, spun comentatorii sarbi, la o pedeapsa aspra si in acest caz. Procesul a inceput in decembrie 2003 si este inca in curs, dar putina lume se mai indoieste de faptul ca fostul luptator paramilitar a fost creierul operatiunii. Alaturi de "Legia" este judecat si Zvezdan Jovanovici, cel banuit ca ar fi apasat pe tragaci in 12 martie 2003, cand Djindjici a fost ucis langa cladirea guvernului.

×
Subiecte în articol: externe