x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Canada va extrăda un criminal condamnat în România

Canada va extrăda un criminal condamnat în România

08 Aug 2018   •   07:13
Canada va extrăda un criminal condamnat în România

Un criminal condamnat fugit din România care a fost prins de poliţia canadiană în timp ce se ascundea în Toronto va fi extrădat în ţara noastră pentru a-şi ispăşi pedeapsa, deşi a acuzat rele tratamente din partea autorităţilor judiciare, printre care şi faptul că a fost abuzat sexual de procuror, relatează CTV News marţi pe site-ul său. 

 

Detaşamentul din poliţia canadiană care se ocupă de căutarea fugarilor l-a depistat pe Givan Iusein, de 48 de ani, într-o casă din Toronto, în februarie 2013. 

Iusein a fost găsit vinovat în România pentru că l-a înjunghiat mortal pe un luptător profesionist în 1992 şi a fost condamnat la 18 ani de închisoare. La doi ani după crimă, sentinţa lui a fost întreruptă pentru a beneficia de tratament medical. El ar fi trebuit să revină la închisoare după 21 de luni, dar în schimb a fugit în Canada, unde trăise anterior petrecerii faptelor. 

Potrivit verdictului judecătorului Kenneth Campbell de la Curtea Superioară, Iusein a ajuns prima dată în Canada în 1988. Un an mai tarziu, a cunoscut-o pe soţia sa, a devenit rezident permanent şi, în 1992, cei doi au avut un copil. În vara lui 1992, Iusein a revenit în România pentru o vizită.

"În noaptea de 10 iulie, aplicantul a fost implicat, împreună cu trei dintre prietenii săi, într-o dispută care a culminat cu înjunghierea mortală a lui Mihail Tudoraşcu. Ulterior, aplicantul şi cei trei co-inculpaţi au fost judecaţi de Curtea de justiţie din Constanţa pentru rolul jucat în omor şi, în 1993, au fost condamnaţi pentru această infracţiune", a scris în verdict judecătorul. 

In a doua parte a anilor 1990, Iusein s-a întors în Canada, minţind autorităţile de imigraţie in legatura cu vizita sa în România şi fara sa menţioneze despre crimă şi condamnat. Desi un ofiţer de la Imigrări avea suspiciuni asupra sa şi a faptului că fusese condamnat pentru agresiune, Iusein a primit cetăţenia canadiană. 

Arestat în 2013, Iusein a fost eliberat pe cauţiune dar a încălcat condiţiile eliberării şi a dispărut, fiind din nou retinut de poliţia din Toronto în 2015. De atunci, el se află în custodia poliţiei, cerând să nu fie extrădat pe motiv că a fost bătut, torturat şi agresat sexual de autorităţile române după arestare şi forţat să dea o declaraţie mincinoasă. 

Iusein a pretins că a fost supus unor "bătăi violente şi dureroase, unor pedepse care reprezintă practici de tortură", printre care încătuşarea şi legarea cu lanţuri de un scaun în genunchi timp de mai multe ore, supunerea la simularea înecului, atârnarea de ţevi din tavan dezbrăcat în timp ce corp îi picura apă sau aplicarea de şocuri electrice la testicule. La acestea, a adăugat românul cu cetăţenie canadiană, s-ar fi adăugat faptul că procurorul l-a agresat sexual în mod repetat. 

"Nu accept aceste probe. În opinia mea, această litanie de abuzuri nu s-a întâmplat şi a fost pur şi simplu fabricată de aplicant pentru a evita să fie returnat în România pentru a executa restul pedepsei pentru crimă", a mai scris judecătorul Campbell. 

El a adăugat că Iusein "a fost deja judecat şi condamnat corect" de crimă şi că "există un interes public prioritar ca infractorii condamnaţi pentru astfel de crime să-şi execute sentinţele în ţara în care au comis infracţiunea. Canada nu poate deveni un sanctuar pentru criminali condamnaţi din alte ţări". 

Avocatul lui Iusein, David Parry, a declarat că Iusein nu a decis încă dacă va face apel la decizia lui Campbell de a da undă verde extrădării în România sau dacă va face o petiţie la Ministerul Justiţiei pentru a interveni. Indiferent de strategia pe care o va adopta, susţine Parry, Iusein este decis "să-şi reabiliteze numele", fie că va fi în România sau în Canada.

AGERPRES

×