x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Canicula "fara precedent" in Japonia: 80 de morţi!

Canicula "fara precedent" in Japonia: 80 de morţi!

24 Iul 2018   •   09:05
Canicula "fara precedent" in Japonia: 80 de morţi!

80 de persoane au decedat şi alte 35.000 au fost transportate la spital în trei săptămâni din cauza unui val de căldură umedă care a cuprins Japonia, potrivit datelor oficiale publicate marţi. 

 

Săptămâna trecută, când temperaturile din cea mai mare parte a ţării au depăşit 35 de grade Celsius la umbră, au fost înregistrate cele mai multe victime, 65, conform Agenţiei pentru gestionarea incendiilor şi dezastrelor. 15 decese fuseseră confirmate în cele două săptămâni anterioare. 

Pe fondul valorilor de temperatură cuprinse între 35 şi 40 de grade Celsius la umbră şi a unui nivel de umiditate de peste 80%, locuitorii din mai multe oraşe japoneze s-au confruntat cu o combinaţie letală deoarece în aceste condiţii sistemul de apărare natural al corpului slăbeşte. 

"Observăm o căldură fără precedent în mai multe regiuni", a explicat un responsabil din cadrul Agenţiei de Meteorologie din Japonia, Motoaki Takekawa. Acest val de caniculă "este fatal şi estimăm că este o catastrofă naturală", a adăugat el. 

Cele mai multe dintre persoanele decedate erau vârstnici, însă printre victime figurează şi copii. Un băiat în vârstă de şase ani din Toyota a murit din cauza insolaţiei după ce s-a întors dintr-o excursie în sala de clasă lipsită de aer condiţionat. 

Guvernul va subvenţiona instalarea aparatelor de climatizare în şcoli, colegii şi licee începând din vara următoare. La 1 aprilie 2017 mai puţin de jumătate dintre sălile de clasă ale unităţilor de învăţământ din sistemul public erau dotate cu instalaţii de climatizare. Prelungirea duratei vacanţei de vară figurează, de asemenea, printre dispoziţiile care urmează să fie analizate, a menţionat Suga. 

Temperaturi fără precedent au fost înregistrate în toată ţara, în special în localitatea Kumagaya (prefectura Saitama), situată la nord de Tokyo, unde luni a fost stabilit un nou record naţional de căldură - 41,1 grade Celsius. Localitatea Ome din prefectura Tokyo a înregistrat, de asemenea, o valoare foarte ridicată de temperatură, 40,3 grade Celsius, o premieră în centrul metropolei care nu a cunoscut niciodată temperaturi de peste 40 de grade Celsius. 

Potrivit Agenţiei de Meteorologie, temperaturile de 35 de grade Celsius sau peste această valoare ar putea continua până la începutul lunii august. Agenţia pentru gestionarea dezastrelor a recomandat populaţiei să utilizeze aparatele de aer condiţionat (instalate în majoritatea locuinţelor), să bea suficientă apă şi să facă pauze regulate la locul de muncă. 

Valorile record de temperatură înregistrate în acest an în Japonia readuc în discuţie îngrijorările pentru ediţia din 2020 a Jocurilor Olimpice, care va avea loc la Tokyo în mijlocul verii, între 24 iulie şi 9 august. Valul de temperaturi extreme vine la scurt timp după ce inundaţiile şi alunecările de teren provocate de ploile torenţiale din vestul Japoniei s-au soldat cu circa 220 de victime. AGERPRES

×