x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "CARACATIŢA" Din CHICAGO / Barack Obama tace

"CARACATIŢA" Din CHICAGO / Barack Obama tace

de Mihaela Biliovschi    |    12 Dec 2008   •   00:00
"CARACATIŢA" Din CHICAGO / Barack Obama tace

Scandalul Blagojevich a "explodat" în mass-media americană. Republicanii strigă "a-ha!" şi îndreaptă degetul, acuzator, către democratul Barack Obama, câştigătorul preşedinţiei SUA. Acesta însărcinează un subordonat să trimită un comunicat în care cere demisia guvernatorului corupt. Atât?



Tăcerea lui Barack Obama este primită cu frică. Marţi, după ce guvernatorul de Illinois, Rod Blagojevich, a fost arestat, preşedintele ales a spus doar că este "trist" şi că nu comentează pentru că "investigaţia este în curs". "Este scuza oferită de politicieni atunci când au ceva de ascuns", au comentat oamenii de presă pe CNN. În ziua următoare, după multe presiuni din partea mass-media, Obama a însărcinat un membru al echipei sale de tranziţie să transmită un comunicat succint în care cere public demisia guvernatorului.

Cu cât mai puţine cuvinte din partea preşedintelui ales, cu atât mai multe suspiciuni în mass-media. Este citată mai ales nota de acuzare înaintată de procurorul Patrick Fitzgerald, potrivit căreia sunt cercetaţi "un «top-advisor» de-al lui Obama care va fi «senior» în echipa de la Casa Albă, un sindicat muncitoresc cunoscut care a lucrat pentru candidatura lui Obama, un corupt cu rădăcini adânci în politica din Chicago, Tony Rezko, şi consultanţi de la Washington", după cum a scris Washington Times. Obama a mai spus că nu a discutat cu guvernatorul despre locul vacant din Senat. Mai mult, că nu l-a văzut pe Blagojevich de ani. E greu de crezut că un senator de Illinois, cum era Obama atunci, nu s-a întâlnit ani buni cu guvernatorul.

SCHIMBARE LA SECOND-HAND  

În 2002, când Blagojevich a candidat pentru funcţia de guvernator, Obama i-a servit ca "top-advisor". Coincidenţele curg. Blagojevich a câştigat pe un mesaj foarte asemănător cu cel al lui Obama din campania prezidenţială. "În această seară, doamnelor şi domnilor, Illinois a votat pentru schimbare", declara Blagojevich, ştiindu-se câştigător. Acelaşi mesaj pe care şi-a construit şi Obama campania electorală: schimbare.

Potrivit înregistrărilor FBI, Blagojevich spune, într-o discuţie, că a fost tatonat de către un apropiat al lui Obama cu privire la locul vacant din Senat. Dar, cum nu a oferit decât aprecieri, guvernatorul l-a scos din joc. Cu două zile înainte de arestarea lui Blagojevich, Obama a glumit la NBC despre cursa care se dă pentru ocuparea locului din Senat. Întrebat despre locul senatorial ce va fi eliberat de Hillary Clinton, nominalizată ca secretar de stat, Barack a răspuns: "Ultimul lucru pe care l-aş face e să mă implic în politica de la New York. Am destule probleme cu politica din Illinois", citează Washington Times.

CANDIDATUL NUMĂRUL 5
Conform raportului înaintat de autorităţi, Blagojevich se afla în discuţii serioase pentru acordarea locului din Senat candidatului numărul 5. Acesta a fost identificat mai târziu ca fiind Jesse Jackson Jr, membru al Camerei Reprezentanţilor. Blago ar fi spus că a fost tatonat de un "emisar" al "Candidatului numărul 5" şi că acesta este dispus să strângă 500.000 de dolari şi chiar mai mult. Jesse Jackson Jr a organizat miercuri o conferinţă de presă, dar numai după ce şi-a luat avocat. Cu palmele împreunate aproape cât să-şi rupă degetele, Jackson Jr a dezminţit orice fel de acuzare, a negat orice fel de discuţie cu Blagojevich şi a mai spus că nu a trimis nici un "emisar". În trecut, Jackson Jr a organizat nenumărate colecte de fonduri electorale pentru guvernatorul corupt. Acum, el a refuzat să răspundă jurnaliştilor, pe motiv că aşa l-a sfătuit avocatul.

TONY REZKO

Un nume veninos îi leagă pe guvernator şi preşedintele ales: Tony Rezko, un afacerist şi colector de fonduri electorale din Chicago. Omul a fost trimis la puşcărie în 2008. Se speculează că Rezko ar fi sursa informaţiilor care au dus la arestarea lui Blagojevich. Procurorii spun că Rezko ar fi contribuit cu 1,44 milioane de dolari la cariera politică a lui Blago. Ca membru al echipei de finanţare pentru campania senatorială, Rezko a strâms 14 milioane de dolari pentru Barack Obama.

Cine-i Blagojevich

Şi-a format visul în timp ce lustruia pantofi pe străzile din Chicago, pe când era pizza-boy sau spăla vase pe la localuri.  A vrut să fie preşedintele Americii. Pe bune. Şi-a făcut şi-un plan de candidatură la prezidenţiale în 2016, după ce s-ar mai fi "curăţat" un pic. Drumurile i s-au deschis după ce s-a însurat cu fiica unui politician din Chicago. Richard Mell a pus umărul la campania electorală a lui Blagojevich, în 2002. În 2005 relaţia lor s-a stricat, ei devenind duşmani. Soţia lui Blagojevich, fostă Patricia Mell, a fost înregistrată de agenţii federali folosind înjurături de mahala şi instigând la "pedepsirea" jurnaliştilor de la Chicago Tribune.

×
Subiecte în articol: externe obama chicago blagojevich