x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Şi totuşi, Berezovski i-a scris lui Putin pentru a-i cere iertare

Şi totuşi, Berezovski i-a scris lui Putin pentru a-i cere iertare

de Marina Constantinoiu    |    01 Apr 2013   •   20:17
Şi totuşi, Berezovski i-a scris lui Putin pentru a-i cere iertare
Iubita lui nu crede însă în ipoteza sinuciderii, acreditată de anchetatorii britanici
Fostul oligarh rus Boris Berezovski, care a fost găsit mort la Londra, unde trăia într-un exil autoimpus, chiar i-a trimis o scrisoare preşedintelui rus Vladimir Putin, pentru a-i cere iertare, aşa cum se afirmase în unele cercuri, afirmă iubita acestuia, într-un interviu publicat luni la Moscova.

Personaj “greu”
De altfel, iubita lui Berezovski exclude ipoteza suicidului în cazul mult-comentatului deces al acestuia. Eminenţă cenuşie a Kremlinului în vremea preşedintelui Boris Elţîn, Berezovski a fost nevoit să părăsească Rusia după venirea la putere a lui Putin, în 2000. La 23 martie, el a fost găsit mort în baie, prezentând semnalmentele unei spânzurări. Kremlinul a afirmat că Berezovski, recunoscut ca un oponent serios al lui Putin, de la autoexilarea sa la Londra, i-ar fi scris lui Putin pentru a-i cere iertare şi a-l primi înapoi în Rusia.

“Nu se simţea bine”

Katerina Sabirova este mai tânără cu 23 de ani decât fostul miliardar (67 de ani), cu care avea o relaţie de câţiva ani. Ea a afirmat, în acelaşi interviu, că Berezovski a fost puternic afectat după ce a pierdut, în august, în faţa justiţiei londoneze, procesul intentat de fostul său partener de afaceri Roman Abramovici. “Spunea că se simte prost, că nu mai ştie ce să facă”, a declarat Katerina Sabirova. Potrivit ei, Berezovski ar fi vorbit despre revenirea în Rusia. “A spus că singura posibilitate de a reveni în Rusia şi de a se 'reface' este de a-i cere scuze lui Putin. Vorbea despre asta ca despre ultima şansă”, a explicat Sabirova. “Am văzut manuscrisul, mi l-a citit. Cerea iertare şi cerea să poată reveni în Rusia”, a adăugat aceasta.

“Aştepta un răspuns”

Tânăra a precizat că scrisoarea ar fi fost expediată în noiembrie. “Într-o zi mi-a spus că acum aşteaptă răspunsul”, a adăugat ea.
Katerina Sabirova nu locuia cu Berezovski şi nu se afla la Londra în momentul în care s-a înregistrat decesul acestuia, dar exclude posibilitatea ca acesta să se fi sinucis. “Este foarte dificil de crezut acest lucru”, a declarat aceasta.
Aşa cum au făcut-o şi alţi apropiaţi de-ai fostului oligarh, şi ea descrie simptome care în ultimele luni semănau cu depresia: Boris Berezovski suferea de insomnie, nu dorea să se trezească dimineaţa, nu mai ieşea în lume şi nu mai dorea să vadă pe nimeni. Dar tot ea susţine că acesta ar fi convenit să o întâlnească în Israel luni, 25 martie, pentru a petrece două săptămâni de vacanţă împreună. A vorbit cu el la telefon în seara de vineri, 22 martie, şi, după cum mărturiseşte, “vocea dădea impresia că era mai bine decât de obicei”.

Spânzurat
Miliardarul a fost găsit mort pe podeaua sălii de baie din reşedinţa sa de la Ascot (sudul Angliei), având în jurul gâtului o legătură din acelaşi material atârnat de bara duşului de deasupra lui, a confirmat poliţia britanică, preluată de agenţiile internaţionale de presă. Ipoteza sinuciderii capătă din ce în ce mai mult teren, zic sursele citate. Autopsia nu a relevat "nicio urmă de luptă violentă" care să fi precedat decesul, iar poliţia a indicat până acum că nu deţine nicio dovadă care să acrediteze ipoteza unui omor.
Potrivit poliţiei, Berezovski a fost văzut pentru ultima oară în viaţă vineri, la ora 21:05 GMT. Trupul său fără suflare a fost găsit de un angajat sâmbătă, la ora 15:20, la reşedinţa luxoasă de la Ascot, 40 km vest de Londra. O echipă de experţi sosită la faţa locului nu a depistat nicio urmă de substanţe suspecte în locuinţa miliardarului, dar aceste teste vor continua pe proprietate timp de mai multe zile.

×
Subiecte în articol: berezovski