x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Casa Albă speră că normalizarea relaţiilor Iranului cu A.Saudită va facilita oprirea conflictelor

Casa Albă speră că normalizarea relaţiilor Iranului cu A.Saudită va facilita oprirea conflictelor

de Redacția Jurnalul    |    10 Mar 2023   •   19:45
Casa Albă speră că normalizarea relaţiilor Iranului cu A.Saudită va facilita oprirea conflictelor

Administraţia Joseph Biden a anunţat, vineri, că este la curent cu acordul privind restabilirea relaţiilor diplomatice dintre Iran şi Arabia Saudită, exprimând speranţa că evoluţia relaţiilor va facilita rezolvarea conflictelor din Orientul Mijlociu.

"La modul general, noi salutăm orice efort care va contribui la oprirea războiului din Yemen şi la reducerea tensiunilor în zona Orientului Mijlociu. Diminuarea tensiunilor, diplomaţia şi acţiunile în sensul descurajării militare sunt elemente centrale evidenţiate de preşedintele Biden în cursul vizitei efectuate anul trecut în această regiune", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, citat de agenţia Reuters şi de cotidianul The Jerusalem Post.

Iranul şi Arabia Saudită, două puteri regionale rivale, au ajuns, vineri, la un acord pentru restabilirea relaţiilor diplomatice şi redeschiderea ambasadelor, după ani de tensiuni, informează agenţia The Associated Press. Iranul şi Arabia Saudită susţin grupuri beligerante adverse în Yemen.

Negocierile dintre Teheran şi Riyad au fost intermediate de Administraţia de la Beijing, iar acordul reprezintă o victorie pentru China, în contextul creşterii influenţei ţării în zona Golfului Persic, pe măsură ce prezenţa americană pare să se reducă.

Comunicatul privind normalizarea relaţiilor diplomatice a fost emis de Ali Shamkhani, secretar al Consiliului pentru Securitate Naţională din Iran, de un oficial saudit şi de Wang Yi, directorul Oficiului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Partidului Comunist Chinez. "După implementarea deciziei, miniştrii de Externe din cele două ţări se vor întâlni pentru a pregăti trimiterea ambasadorilor", a transmis un oficial iranian citat de Televiziunea publică de la Teheran.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: casa alba A.Saudită