x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe CASE la 1 EURO! Un sat medieval din Italia scoate zeci de imobile la vânzare

CASE la 1 EURO! Un sat medieval din Italia scoate zeci de imobile la vânzare

08 Aug 2014   •   14:14
CASE la 1 EURO! Un sat medieval din Italia scoate zeci de imobile la vânzare

Un sat din Sicilia vinde case la preţul de ...1 euro. Autorităţile locale doresc astfel să prevină depopularea care afectează regiunea. 

Casele de 1 euro pot fi cumpărate din Gangi, un sat idilic din inima Siciliei. Abandonat de italienii care merg pe continent în căutare de lucru, aşezarea a ajuns să aibă mai puţin de 7.000 de locuitori şi numeroase case părăsite. 

Pentru a revigora satul, autorităţile locale îi încurajează pe străini să cumpere clădirile abandonate. La Gangi, peste 20 de proprietăţi sunt scoase la vânzare pentru 1 euro. Preţurile imobiliarelor au scăzut cu 10% în Italia, dar preţuri atât de mici nu s-au mai văzut niciodată.

În mod evident sunt vizaţi europenii din ţările nordice. Pentru un nordic în căutare de soare, această comună ce datează din secolul al XII-lea, situată în inima Siciliei, este un mic paradis. Ce se ascunde însă în spatele acestor preţuri simbolice? 

Potrivit Mariei Wester, care lucrează în sectorul imobiliar, casele, pe care ultimii lor proprietari nu şi-au mai putut permite să le întreţină, sunt mai mult decât dărăpănate. Ea nu ascunde că, în afară de acel 1 euro din anunţ, achiziţia unei astfel de case impune costuri suplimentare de aproximativ 6000 de euro.

Şi asta nu e tot: cumpărătorii trebuie să se angajeze să renoveze proprietatea în termen de 5 ani. Vor trebui mai întâi să se ocupe de acoperiş, de teren, de circuitul apelor uzate şi de alimentarea cu apă, înainte de a putea locui în casă. Renovări pe care ea le estimează la aproximativ 35.000 de euro.

În opinia Mariei Wester, a cumpăra aceste proprietăţi pentru un euro nu este doar o afacere bună: este vorba şi de salvarea unui patrimoniu aflat în degradare. Fenomenul nu este nou: din 2013, mulţi turişti europeni au fost deja cuceriţi de ospitalitatea din regiune. Mulţi s-au stabilit în oraşele din apropiere, încurajaţi de preţurile la case între 10.000 şi 30.000 de euro. Însă dintre toate chilipirurile din Sicilia, Gangi, cu preţurile sale de 1 euro, bate toate recordurile. (Agerpres)

[foto: wikipedia]

×
Subiecte în articol: case vanzare sat sardinia