x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Câtă încredere poţi avea în Wikipedia? O firmă de PR a modificat articolele enciclopediei pentru a-şi pune clienţii într-o lumină favorabilă

Câtă încredere poţi avea în Wikipedia? O firmă de PR a modificat articolele enciclopediei pentru a-şi pune clienţii într-o lumină favorabilă

de Dan Radu    |    08 Dec 2011   •   15:57
Câtă încredere poţi avea în Wikipedia? O firmă de PR a modificat articolele enciclopediei pentru a-şi pune clienţii într-o lumină favorabilă

Firma de PR "Bell Pottinger" a modificat sute de articole de pe Wikipedia despre clientii sai, eliminand continutul negativ si adaugand continut care sa-si puna clientii intr-o lumina favorabila, se arata intr-o ancheta a organizatiei Bureau of Investigative Journalism (BIJ).

Firma a recunoscut ca a creat mai multe conturi pe Wikipedia si a modificat mai multe pagini, insa a precizat ca aceste practici nu sunt ilegale. Raspunsul firmei de PR l-a infuriat pana si pe fondatorul enciclopediei online, Jimmy Wales, care a condamnat "lipsa de etica" a companiei Bell Pottinger.

"Sunt socat de lipsa de etica pe care o denota raspunsul companiei Bell Pottinger. Daca cel mai puternic argument al lor este ca nu au incalcat legea, asta spune multe despre felul lor de a fi. Au comis pacatul cardinal al unei firme de lobby - si-au pus clientii intr-o lumina negativa prin propriul lor comportament", a spus Jimmy Wales pentru The Independent.

Printre modificarile facute de pe conturile create de Bell Pottinger, care folosea pseudonimul "Biggleswiki", se numara urmatoarele:

* Inlaturarea unui pasaj despre condamnarea unui om de afaceri pentru trafic de droguri;

* Editarea unui articol legat de arestarea unui om de afaceri pentru mita;

* Editarea unor articole despre expertul in cancer de prostata Roger Kirby si despre firma sa, "The Prostate Centre". Modificarile il prezentau pe Kirby drept un reputat expert in domeniu, citatele sale aparand si pe alte pagini, in care se vorbeste despre cancerul la prostata;

* Editarea articolelor despre "Chime Communications", compania mama a "Bell Pottinger" si a "Naked Eye Research", companie care tocmai cumparase actiuni la firma de PR.

Toate aceste firme sau oameni de afaceri erau clienti ai companiei de PR. In ancheta lor, reporterii de la BIJ s-au prezentat drept agenti ai guvernului din Uzbekistan, in momentul in care au contactat reprezentantii "Bell Pottinger".

Acestora li s-a spus ca eliminarea continutului negativ de pe Wikipedia este unul dintre serviciile pe care compania de PR il poate furniza.

"Biggleswiki este unul dintre conturile de Wikipedia ale departamentului nostru digital. Desi am modificat articolele despre clientii nostri precum "The Prostate Centre", n-am facut nimic ilegal. N-am adaugat nimic care sa nu fie adevarat sau care sa nu fi fost deja publicat in alta parte. Daca ni s-ar fi cerut sa includem lucruri care nu erau adevarate, am fi refuzat si am fi reamintit clientului care sunt regulile Wikipedia", a declarat James Thomlinson, seful departamentului digital de la Bell Pottinger.

In prezent, pagina de pe Wikipedia in care este prezentat profilul companiei "Bell Pottinger" are un amplu capitol, numit "Critici", in care apar pasaje din ancheta intreprinsa de "Bureau of Investigative Journalism".

×