x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce i-a reproşat Malala lui Obama

Ce i-a reproşat Malala lui Obama

14 Oct 2013   •   16:04
Ce i-a reproşat Malala lui Obama
Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai care a primit Premiul Saharov săptămâna trecută, a fost invitată la Casa Albă, la o întâlnire cu preşedintele american şi familia acestuia.

Malala, o militantă pentru dreptul la educaţie al fetelor din ţara ei şi din alte ţări dominate de regimul talibanilor, care au reguli aproape inumane cu privire la tratamentul fetelor şi femeilor, acestea fiind ţinute în ignoranţă, aproape în sclavie, abuzate permanent fizic şi psihic, a fost la un pas de a plăti cu viaţa pentru convingerile sale. Ea a fost împuşcată în cap de către talibani, chiar în autobuzul care o ducea la şcoală. A supravieţuit şi a reuşit să se refugieze în Marea Britanie, unde a început o nouă viaţă, iar povestea ei, a curajului ei, a făcut deja înconjurul lumii.
Acum, Malala, a fost invitată la Casa Albă, chiar în Biroul Oval, unde a stat de vorbă cu "cel mai puternic om de pe planetă", preşedintele Barack Obama şi cu familia lui. Într-un comunicat de presă dat publicităţii după această întâlnire, Malala a declarat că a fost "onorată de întâlnirea cu preşedintele american", la care a participat şi fiica lui cea mare, Malia, dar că este îngrijorată de avioanele-spion, aşa-numitele "drone" care survolează Pakistanul. "Îi mulţumesc preşedintelui american pentru sprijinul pe care îl acordă Educaţiei în Pakistan şi Afganistan, precum şi celui acordat refugiaţilor sirieni", a declarat Malala în comunicatul  Casei Albe, la încheierea reuniunii din Biroul Oval. "Totodată, însă, îmi exprim îngrijorarea că atacurile cu drone alimentează terorismul. Oameni nevinovaţi sunt ucişi în aceste atacuri, care duc la apariţia unor resentimente în rândul poporului pakistanez", a adăugat adolescenta pakistaneză. Această ultimă parte a comunicatului Casei Albe, referitoare la drone, nu a fost însă dată publicitşţii, dezvăluie mcclatchydc.com.

Iniţial, Malala venise la Washington invitată de Banca Mondială. Invitaţia la Casa Albă a fost stabilită ad-hoc, iar presa nu a fost invitată să  participe la această întrevedere, dezvăluie aceeaşi sursă. (S. Stancu)


×