x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce va face Donald Trump la summitul NATO?

Ce va face Donald Trump la summitul NATO?

09 Iul 2018   •   09:36
Ce va face Donald Trump la summitul NATO?

Liderii statelor din NATO se reunesc miercuri şi joi, la Bruxelles, pentru un summit de care va profita preşedintele american Donald Trump pentru a cere din nou celorlalte ţări membre ale Alianţei o majorare a cheltuielile pentru apărare. 

 

La finalul lunii iunie, Trump a trimis o scrisoare unui număr de nouă state membre ale Alianţei, printre care Germania, Canada şi Norvegia, în care le somează să-şi respecte angajamentul ca până în 2024 să treacă la alocarea a cel puţin 2% din PIB pentru apărare. 

Împărţirea poverii cheltuielilor pentru apărare ale NATO între statele sale membre va fi unul dintre principalele subiecte pe agenda summitului din 11-12 iulie, a confirmat secretarul general al organizaţiei, Jens Stoltenberg, a cărui ţară, Norvegia, este una dintre cele mai criticate de către liderul de la Casa Albă. 

''Acest summit va fi penibil. Reuşita sa depinde de umorul lui Donald Trump'', estimează un diplomat european, sub acoperirea anonimatului. 

''Cu administraţia Trump, o formă de incertitudine profundă afectează ansamblul actorilor europeni'', subliniază la rândul său eurodeputatul francez Arnaud Danjean, specializat în probleme de apărare. ''Nu este vorba doar despre dubii privind fiabilitatea angajamentelor americane în interiorul Alianţei, ci şi de orientările unei politici externe a SUA extravagante, care prin izolaţionism şi spirit de aventură poate afecta mai mult sau mai puţin direct interesele securitate europene'', adaugă el. 

În opinia lui Pierre Vimont, fost număr 2 al diplomaţiei europene, prima întâlnire a preşedintelui Donald Trump cu omologul său rus, Vladimir Putin, la câteva zile după reuniunea la nivel înalt a Alianţei Nord-Atlantice, este ''mult mai importantă pentru el decât summitul NATO''. 

Prin faptul că a rămas evaziv cu privire la Crimeea, anexată de Rusia, preşedintele american Donald Trump ''i-a trimis un mesaj lui Putin'', este de părere Thomas Carothers, vicepreşedinte al Fundaţiei Carnegie. ''Obiectivul lui Putin este de a exista divizări între SUA şi europeni, precum şi între ţările europene. El se va delecta în timpul summitului NATO'', opinează expertul american. AGERPRES

×