x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cea mai cunoscută poliţistă din Afganistan, asasinată de talibani

Cea mai cunoscută poliţistă din Afganistan, asasinată de talibani

28 Sep 2008   •   00:00

 Malalai Kakar, cea mai cunoscută poliţistă din Afganistan, a fost asasinată duminică dimineaţă de talibani în faţa locuinţei sale din Kandahar, în sudul Afganistanului, a anunţat o sursă oficială, relatează AFP.



Malalai Kakar, cea mai cunoscută poliţistă din Afganistan, a fost asasinată duminică dimineaţă de talibani în faţa locuinţei sale din Kandahar, în sudul Afganistanului, a anunţat o sursă oficială, relatează AFP.

"Malalai Kakar a fost ţinta focurilor unor bărbaţi înarmaţi în această dimineaţă, între 07.00 şi 08.00, în faţa locuinţei sale, în timp ce pleca la serviciu. Ea a murit pe loc, iar fiul ei a fost rănit", a declarat Zalmay Ayoobi, purtător de cuvânt al Guvernului de la Kandahar.

Un medic de la spitalul Mirwais, din Kandahar, a confirmat că trupul acesteia a fost transportat la morga instituţiei.

"A fost împuşcată în cap. Fiul său a fost rănit grav şi este în comă", a adăugat el.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a revendicat acest asasinat. "Malalai Kaakr era una dintre ţintele noastre iar astăzi am reuşit să o eliminăm", a declarat, prin telefon, Yousuf Ahmadi.

Malalai Kakar, în vârstă de aproape 40 de ani, avea şase copii. Avea gradul de căpitan şi conducea departamentul de crime împotriva femeilor din cadrul poliţiei din Kandahar, cel mai mare oraş din sudul ţării şi fief al talibanilor, care o ameninţaseră în repetate rânduri.

Fiică şi soră de poliţist, lucrând în poliţie de la sfârşitul anilor '80, Malalai Kakar a părăsit ţara când talibanii au ajuns la putere, care interziseseră femeilor să muncească, revenind în funcţie după căderea regimului acestora la sfârşitul lui 2001.

Malalai Kakar a făcut obiectul a numeroase articole din presa afgană şi internaţională.

"Era prima femeia care s-a angajat în cadrul poliţiei din Kandahar după îndepărtarea talibanilor. Malalai era foarte respectată la Kandahar, se ştia că era foarte curoajoasă", a declarat o sursă a poliţiei din Kandahar, care a cerut anonimatul.
Mediafax

×
Subiecte în articol: externe kandahar malalai malalai kakar