x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cea mai mare centrală nucleară din lume se va construi în India

Cea mai mare centrală nucleară din lume se va construi în India

23 Apr 2021   •   14:32
Cea mai mare centrală nucleară din lume se va construi în India
Sursa foto: Hepta

Cea mai mare centrală nucleară din lume ar putea fi construită în India după ce grupul francez EDF a depus o ofertă tehnico-comercială angajantă pentru şase reactoare de tip EPR la Jaitapur, statul Maharashtra din vestul Indiei, scrie AFP.

Aceasta va avea o capacitate instalată de 9,6 Gigavaţi (GW) şi va produce electricitate pentru a acoperi consumul anual a 70 de milioane de gospodării, evitând emisii de 80 de milioane de tone de CO2 pe an.

"Depunerea ofertei tehnico-comerciale de către EDF pentru proiectul Jaitapur este un pas înainte important pentru grupul EDF şi pentru industria nucleară franceză", a declarat directorul general de la EDF, Jean-Bernard Levy.

Construcția va dura 15 ani dar centrala va începe să funcționeze înainte de a fi terminate lucrările pentru toate reactoarele. EDF nu va fi responsabil pentru construcţie, dar va furniza tehnologia. Compania franceză va încheiia un acord cu o societate similară din India.

Proiectul se va ridica la zeci ide miliarde de euro și vor fi angajate milioane de persoane pentru construirea reactoarele. 

Ideea a pornit din timpul președintelui Nicolas Sarkozy, când proiectul este susținut de grupul Areva, preluat apoi de EDF. Însă accidentul de la centrala nucleară de la Kukushima, Japonia, din 2011, care a provocat temeri și a sistat proiectele. Apoi, discuțiile au fost reluate în 2018, în timpul viizitei președintelui Emmanuel Macron în India.

Reactorul nuclear EPR (European Pressurized Water Reactor) aparține celei de-a treia generaţie, însă a avut și probleme. Conceput pentru a funcţiona timp de 60 de ani, Acesta se bazează pe o tehnologie cu apă presurizată, cea mai utilizată din lume. Reactorul oferă o putere mai mare, de 1.650 de megawaţi, şi are mai multe sisteme de siguranţă pentru a răci mixul reactorului în cazul unor defecţiuni. Construcția primului reactor a început la Olkiluoto, Finlanda, în 2005, dar apoi au survenit întârzieri şi depăşiri de buget. Cel de-al doilea reactor EPR, a început construcția în 2007, la Flamanville, Franţa, dar este și el afectat de probleme tehnice şi are întârzieri. Alte patru reactoare sunt în construcţie, două în China şi două în Hinkey Point, sud-vestul Marii Britanii.

Franța are 58 de reactoare active, al doua țară din lume ca putere după Statele Unite, și 

Parcul nuclear francez, care numără în prezent 58 de reactoare active, este al doilea cel mai important din lume ca putere, după cel din SUA.

×
Subiecte în articol: centrala nucleara india