x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cehii vor avioane de luptă F-35 și vehicule CV-90

Cehii vor avioane de luptă F-35 și vehicule CV-90

21 Iul 2022   •   10:20
Cehii vor avioane de luptă F-35 și vehicule CV-90

Guvernul ceh a fost de acord să inițieze discuții cu Statele Unite cu privire la furnizarea de avioane de luptă F-35 Lightning II fabricate de Lockheed Martin Corp pentru a înlocui avioanele de luptă Gripen închiriate de la compania suedeză Saab AB, a declarat premierul Petr Fiala.

De asemenea, Cehia va discuta achiziția de vehicule de luptă de la o filială suedeză a BAE Systems, după ce a anulat o licitație pentru aceste livrări, scrie Reuters.

"Acesta este un alt pas pentru a moderniza armata și pentru a respecta angajamentele noastre față de alianță", a declarat Fiala într-o conferință de presă transmisă în direct la televiziune. "Acestea sunt decizii importante într-un moment în care securitatea Europei și a Republicii Cehe se confruntă cu noi provocări cauzate de agresiunea Rusiei în Ucraina."

Ministrul apărării, Jana Cernochova, a declarat că țara dorește 24 de F-35, iar discuțiile ar trebui să se încheie până în octombrie anul viitor.

Țara are în prezent 14 avioane Gripen de fabricație suedeză, în baza unui contract de leasing până în 2027. Lockheed Martin a declarat în iunie că ar putea livra primele avioane de luptă F-35 Germaniei în 2026 și se așteaptă la mai multe comenzi pentru avioane în Europa, inclusiv, posibil, în Grecia și Republica Cehă.

Departamentul american al Apărării a convenit cu Lockheed Martin să construiască aproximativ 375 de avioane de vânătoare F-35 într-o perioadă de trei ani, au declarat luni cele două părți.

De asemenea, guvernul ceh a anulat o licitație de 2,6 miliarde de dolari, care trenează de mult timp, pentru aproximativ 210 vehicule de luptă cu șenile, la care au participat BAE Systems, General Dynamics și Rheinmetall.

În schimb, va discuta cu guvernul suedez despre livrările de CV-90, a declarat Cernochova, referindu-se la vehiculele blindate fabricate de o filială suedeză a BAE Systems.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cehia avioane