x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cei patru copii salvaţi din peșteră au o stare medicală bună

Cei patru copii salvaţi din peșteră au o stare medicală bună

09 Iul 2018   •   11:42
Cei patru copii salvaţi din peșteră au o stare medicală bună

Cei patru copii salvaţi duminică, după ce au rămas blocaţi mai mult de două săptămâni într-o peşteră inundată din nordul Thailandei, au o stare medicală bună, a declarat luni pentru presa locală un oficial de rang înalt din această ţară, citat de DPA. 

Copiii primesc îngrijiri medicale la un spital din Thailanda după ce au fost scoşi din peşteră duminică seară, a declarat Anupong Paochinda, ministrul thailandez de Interne, pentru Bangkok Post. 

Ceilalţi opt băieţi şi antrenorul lor de fotbal au rămas în peşteră şi vor fi salvaţi în următoarele ore, a precizat Narongsak Osottanakorn, comandantul misiunii de căutare şi salvare, într-o scurtă declaraţie de presă, duminică seară. Narongsak Osottanakorn este şi guvernator al provinciei Chiang Rai, în care se află peştera Tham Luang. 

Următoarea etapă a acestei operaţiuni va debuta în cursul zilei de luni. 

Aceiaşi scafandri care i-au salvat pe primii patru copii, duminică, vor intra din nou în peşteră luni, întrucât sunt familiarizaţi cu particularităţile traseului subteran, a adăugat ministrul Anupong Paochinda. 

Treisprezece scafandri străini şi cinci membri ai trupelor de elită din Marina thailandeză încearcă să îi aducă la suprafaţă pe ceilalţi copii - cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani - parcurgând pasaje înguste şi inundate, în care un fost scafandru din Marina thailandeză şi-a pierdut viaţa în cursul zilei de vineri. 

Participanţii la misiunea de salvare au precizat că tinerii vor fi scoşi din peşteră "unul câte unul" şi că operaţiunea ar putea să dureze "două-trei zile". 

Fiecare copil este însoţit de doi scafandri, în rândul cărora se află mai mulţi experţi internaţionali. Nicio imagine cu această operaţiune de salvare nu a fost publicată pentru moment în presa internaţională. 

Averse aduse de ploile musonice au căzut duminică în regiunea în care se află peştera Tham Luang, în nordul provinciei Chian Rai, iar meteorologii prognozează furtuni pentru săptămânile următoare, sporind riscurile cu care se confruntă echipele de salvare, aflate într-un veritabil "război cu vremea şi cu timpul". 

Membrii echipei de fotbal locale au pornit să exploreze peştera pe 23 iunie, după antrenament, din motive deocamdată necunoscute. Ei au rămas blocaţi din cauza creşterii nivelului apei în acea peşteră aflată în nordul Thailandei, în apropiere de graniţa cu Myanmar şi Laos. 

Echipele de intervenţie au repetat timp de mai multe zile operaţiunea de salvare şi au reuşit să dreneze apa din peşteră până când nivelul acesteia a scăzut considerabil. Însă salvatorii trebuie să acţioneze foarte repede, a dezvăluit Narongsak Osottanakorn. 

Un medic australian care participă la această misiune a verificat starea de sănătate a copiilor, sâmbătă seară, şi a aprobat demararea operaţiunii de salvare. 

Tinerii au fost descoperiţi de doi experţi britanici în scufundări acvatice, Richard Stanton şi John Volanthen, pe 2 iulie. AGERPRES

×