x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cenzura in Uzbekistan

Cenzura in Uzbekistan

11 Iun 2005   •   00:00
Cenzura in Uzbekistan

Islam Karimov, presedintele-dictator al statului central-asiatic Uzbekistan, ar face orice pentru a sabota orice incercare a opozitiei de a spune adevarul despre masacrul de la Andijan.

Cea mai recenta amenintare la adresa linistii sale sufletesti este Internetul, cu toate "tentatiile" sale.

Cei care acceseaza, din Internet cafe-uri, pagini pornografice primesc amenzi de 5 dolari, in conditiile in care un uzbek obisnuit castiga 1.800 de dolari pe an. In schimb, cei care au curiozitatea sau curajul de a deschide site-ul , desi este "categoric interzis", sunt amendati pe loc cu 10 dolari.

Publicatia de opozitie este in dizgratia autoritatilor din capitala Taskent, pentru ca incearca sa afle adevarul despre ceea ce s-a intamplat la 13 mai in orasul Andijan, cand uzbecii au iesit cu zecile de mii pe strazi, cerand demisia presedintelui, si au fost intampinati cu rafale de arma. A rezultat un adevarat masacru, putinele publicatii locale care nu se afla sub controlul lui Karimov avansand un bilant al mortilor de peste 700 de persoane, in vreme ce autoritatile au "numarat" doar 100.

Ferghana.ru informeaza, printre altele, ca la Taskent mocneste revolutia, multe guverne occidentale urmand sa-si recheme diplomatii in perioada urmatoare.

×
Subiecte în articol: externe