x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe China: Ambasadorul SUA, convocat la Ministerul de Externe

China: Ambasadorul SUA, convocat la Ministerul de Externe

22 Sep 2018   •   19:00
China: Ambasadorul SUA, convocat la Ministerul de Externe

Ambasadorul SUA la Beijing, Terry Branstad, a fost convocat sâmbătă la Ministerul Afacerilor Externe chinez, care i-a înmânat "un protest solemn" în legătură cu sancţiunile americane împotriva achiziţiilor de arme ruseşti de către China, a relatat Cotidianul Poporului, organul oficial de presă al Partidului Comunist aflat la putere. 

 

Washingtonul a anunţat joi că a sancţionat pentru prima dată o entitate străină pentru că a achiziţionat arme ruseşti, mai exact o unitate a armatei chineze care a cumpărat avioane de vânătoare şi rachete sol-aer. Beijingul s-a declarat "indignat" vineri de aceste sancţiuni. 

Ca reacţie la sancţiuni, ambasadorul SUA, Terry Branstad, a fost convocat de ministrul adjunct al afacerilor externe, Zheng Zeguang, a precizat Cotidianul Poporului în ediţia sa online. 

Washingtonul a impus sancţiuni financiare ţintite împotriva unei unităţi-cheie a Ministerului Apărării chinez, Equipment Development Department, şi directorului acesteia, Li Shangfu, pentru achiziţia de avioane de luptă Suhoi Su-35 la sfârşitul lui 2017 şi echipamente legate de sistemul de apărare antiaeriană rusesc S-400 la începutul lui 2018. 

Washingtonul nu are niciun drept să se amestece în relaţiile "normale" între două state suverane, a transmis Ministerul Apărării chinez, prin vocea purtătorului de cuvânt Wu Qian. Beijingul a făcut apel vineri la SUA să retragă aceste sancţiuni, pentru că în caz contrar vor trebui "să-şi asume consecinţele". 

"Acest gest al SUA încalcă grav principiile fundamentale ale relaţiilor internaţionale şi afectează serios relaţiile dintre ţările noastre şi armatele lor", a declarat Geng Shuang, purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze. În acelaşi timp, Moscova, ale cărei relaţii cu Washingtonul sunt la cel mai scăzut nivel pe fondul unei crize diplomatice majore, a acuzat Washingtonul că ameninţă "stabilitatea mondială". 

Această nouă dispută între China şi SUA survine în contextul în care cele două ţări sunt deja prinse într-un război comercial şi au neînţelegeri privind taxele vamale asupra exporturilor reciproce. AGERPRES

×